Stålindustrin står för en tiondel av Sveriges utsläpp av koldioxid, främsta växthusgasen som bidrar till globala uppvärmningen. I världen är motsvarande siffra sju procent. För att minska och helst få bort dessa utsläpp, men fortsatt kunna producera stål, måste produktionstekniken ändras. Det är i så fall genom att ersätta kolet med vätgas för att producera stål.
Projekt för att åstadkomma det pågår nu. Ett som är i gång sedan några år är det som bolaget Hybrit Development driver. Det ägs av SSAB, LKAB och Vattenfall. De har nu en försöksanläggning i Luleå vid SSAB:s område. Tanken är att en större fullskalig produktionsanläggning ska finnas om fem, sex år för att göra stål koldioxidfritt med nya tekniken med vätgas.
En sådan anläggning skulle bli väldigt hög i höjd, runt 150 meter, vilket försvaret, Flygvapnet, som är lokaliserat utanför Luleå med flottiljen F 21 kan komma att motsätta sig. Om det nya stålverket kan placeras i den staden ändå eller om det måste placeras i Gällivare, vid LKAB där, är oklart.
Hybrit har fått stor uppmärksamhet och verkar ligga långt framme internationellt gällande ny teknik för ståltillverkning. Det var därför överraskande att en ny aktör meddelade sitt inträde på teknikområdet tisdag 23 februari.
Den aktören var H2 Green Steel (H2GS) som avser att anlägga ett nytt stålverk i Boden och komma i gång med produktion redan om tre år. Boden kommun har varit förutseende och tillhandahåller ett markområde på 500 hektar för industrietablering. Ett nytt stålverk behöver utrymme och blir uppåt en kilometer långt. Mycket arbete krävs dock för att uppföra det och järnvägssträckning saknas i nuläget i ett antal kilometer till området.
Ägarintressena bakom H2GS är Stenbecksfärens Cristina Stenbeck, Spotifygrundaren Daniel Ek och Northvoltägaren Harald Mix. Northvolt är tillverkaren av batterier till elbilar som uppfört en fabrik i Skellefteå. H2GS avser lägga 15 till 25 miljarder kronor på uppförande av det nya stålverket. 1 500 till 2 000 jobb beräknas tillkomma vid stålverket och ytterligare flera tusen jobb i övriga omgivande samhället.
H2GS planerar att tillverka fem miljoner ton stål per år, vilket är lite grann mer än Sveriges totala stålproduktion. LKAB exporterar en majoritet av sin malmproduktion så utrymme att köpa malm från LKAB för H2GS utan att det påverkar SSABs malmtillgång bör kunna ske. Så målsättningen är hög för H2GS.
Förhoppningsvis kommer elen att räcka till både H2GS och SSAB Hybrit. I Norra Sverige finns i nuläget ett elöverskott, från vattenkraft men även alltmer från vindkraft och är koldioxidfritt framställt. Det har förts söderut. Men det kan komma att upphöra när de nya stålverken börjar producera stål.
Två stora aktörer finns därmed startberedda med samma typ av ny industriteknik i samma bransch med lokalisering nära varandra. Ytterligare en aktör (Greeniron) finns i Sverige som arbetar med att ha denna typ av ny teknik för stålframställning. Ståltillverkare i andra länder kan också tänkas vara på gång med samma teknik.
Den som blir först med produktion med nya tekniken väntas kunna få fördelar. Elbilar och annat som kräver plåt väntas behöva ha stål som är gjord utan utsläpp av koldioxid. Kunder kommer att ställa sådana krav för att köpa de produkterna.
H2GS planer på stålverk sätter press på SSAB att bli klar så snabbt som möjligt med att börja sin stålproduktion med ny koldioxidfri teknik. Å andra sidan kan det komma att ta längre tid för H2GS att komma i gång än det som de nu planerar för.