Budgetarbetet är en sak och de kompromisser Miljöpartiet fått göra där, men beslutet att nu tillåta fortsatt stenbrytning för Cementa under hela nästa år, är nog ett svårare piller att svälja för partiet.
Frågan om stenbrytning på Gotland har varit en stor och principiell fråga för Miljöpartiet och man har samlat många sympatisörer tack vare det. På Gotland har man satsat mycket politisk prestige i frågan och det är lätt att förstå den besvikelse och ilska som beslutet måste sprida. Det återstår att se om man även förlorar medlemmar, sympatisörer och väljare. Stenbrytningsfrågan är ju "död" genom hela valrörelsen. Den var konkret, lokal och relativt enkel att göra svartvit.
Det som framför allt stuckit ut när det gäller Miljöpartiet (och Vänsterpartiet) är att man saknar tilltro till att domstolar och experter har kunskap nog att bedöma att vattnet inte påverkas i irreparabel skala.
Man vill inte ens chansa, trots att Cementa inte fått några nya tillstånd att bryta mer eller på annan plats än där man brutit i många år utan att förstöra tillgången på vatten.
Vinklingen i debatten har ofta verkat utgå från att Cementa nekats tillstånd och att politikerna nu sätter sig över domstolens beslut och därmed rättsväsendet. Så är det ju inte men som vanligt är det svårt för nyanser och komplicerande fakta att tränga igenom tvärsäkra positioneringar.
Frågan som regeringen nu haft att hantera har dock varit extremt mycket mer konkret och nära förestående än hypotetiska konsekvenser i en avlägsen framtid. Att beskriva ett tvärstopp på cementtillgång som påhitt av "cementlobbyn" är något man inte har privilegiet att kunna tillåta sig när ansvaret för samhällskonsekvenserna hamnar i ens eget knä.
Detta har Miljöpartiet i regeringen tillsynes nu förstått.
Regeringens beslut betyder dock inte att allt rullar på som vanligt. Alla aktörer i kedjan som är beroende av cement uppmanades att använda det kommande året till att se över sina processer för att minska sårbarheten.
Cementa är leverantör av den allra största delen cement i Sverige och ska man hitta andra eller fler leverantörer är det långa ledtider för att både få tillgång till cement och för att prova ut den så att den fungerar för alla ändamål den kan behövas till. Kommer man att beställa mer från andra länder blir det med all säkerhet också en mer miljö- och klimatbelastande produkt.
Det blir lite som med maten. Vi ställer väldigt höga krav på svenska livsmedelsproducenter med ena handen medan den andra köper in mat från länder med långt sämre djurskydd och miljötänk.
Vattenfrågan för Gotland löses inte om all stenbrytning stoppas på Gotland. Det största problemet är som bekant att det mesta av vattnet rinner av ön. Här måste det gå att hitta lösningar för att dämma upp flödet på olika sätt och föra det vidare till vattenmagasin av olika slag. I det sammanhanget är avslutade stenbrott snarare en tillgång än ett problem.