Regelverket ställer i dag alldeles för låga krav på de arbeten som kan medge arbetskraftsinvandring. Kravet är så lågt satt att det kan handla om så kallade enkla jobb och det behöver inte ens vara på heltid för att nå upp till 13 000 i månaden. Jobb som borde kunna tas av dem som redan befinner sig i landet men som inte har tagit sig in på arbetsmarknaden. Kraven är så låga att det ibland snarare handlar om verktyg för att ta sig runt migrationspolitiken än verkliga jobb. Det har varit lätt att fuska.
Så det är bra att regeringen nu agerar och föreslår att man mer än fördubblar försörjningskravet från 13 000 i månaden till 26 560 kronor. Men det är ingen brist på folk som klagar.
Socialdemokraterna tycker att förslaget är otillräckligt.
Jaha.
Men vad gjorde Socialdemokraterna åt saken under åtta år vid regeringsmakten? Ingenting, trots att det fanns majoritet i riksdagen för att agera.
Socialdemokraterna föredrog att låta Centerpartiet och Miljöpartiet diktera agendan, vilket ledde till att man inte gjorde ett skvatt.
Centerpartiets kritik kommer från andra hållet. (Vilket fint regeringssamarbete Magdalena Andersson och Annie Lööf skulle ha haft.) Centern tycker att regeringens förslag går för långt.
Centerpartiet får medhåll av arbetsgivarorganisationen Almega som tycker att lönekravet är för högt satt.
Men om Almegas medlemsföretag inte vill betala arbetskraftsinvandrare 26 560 kronor i månaden, så är kanske den typen av arbetskraftsinvandring inte i nationens intresse. Almega och deras medlemmar måste ta ansvar för sina företag och för sin rekrytering. Regeringen måste ta ansvar för hela landet och väga olika intressen mot varandra.
Sverige har av i hög grad självförvållade skäl utsatt sig för ett gigantiskt experiment och tagit emot enormt många nykomlingar. Experimentet har inte fallit väl ut och många lever i dag i utanförskap. Sverige skulle behöva decennier med ett lågt migrationstryck, men medan migrationspolitiken i viss mån blivit stramare så har dörrarna lämnats vidöppna för arbetskraftsinvandring av tämligen okvalificerad arbetskraft. Det är samhälleligt ohållbart, Migrationsverkets prognos är att 100 000 kommer att söka arbetstillstånd i Sverige i år.
Arbetskraftsinvandring ska bidra till att lösa Sveriges bristproblem på arbetsmarknaden, men den ska inte bidra till att i praktiken spä på det redan existerande utanförskapet eller belasta de offentliga finanserna.