Svårhanterad parkslide är MP:s fel

Vred ett fungerande verktyg ur våra händer.

Man skulle kunna tro att parkslide är en invasiv art från helvetet, men den är från Japan.

Man skulle kunna tro att parkslide är en invasiv art från helvetet, men den är från Japan.

Foto: Malin Johansson

Ledare2024-06-05 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När parkslide nu nämns allt oftare och med allt högre tonläge är det viktigt att minnas vems fel problemen är. Nämligen Miljöpartiets.

Parkslide är en flerårig ört som härstammar från Ostasien. Den har bambuliknande, ihåliga stjälkar som kan bli flera meter höga. Bladen är ovala med spetsig topp.

Växtsättet är ganska aggressivt. Parkslide sprider sig genom ett omfattande rotsystem som kan växa flera meter och skjuta upp nya skott. Växten kan också sprida sig via fragment av rötter och stjälkar, vilket gör den svår att kontrollera när den väl etablerat sig.

Det är just den aggressiva spridningen som ställer till det. SVT Väst rapporterade nyligen om en husägare som stämt fastighetens tidigare ägare för att det fanns parkslide på tomten. I helgen berättade Nya Wermlands-Tidningen om en nybliven husägare vars drömmar för trädgården grusats av parksliden.

Familjen hade nämligen tagit fasta på rådet att inte trigga mer spridning genom att inte störa växten. ”Nu känner vi oss som gisslan. Vi hade en vision med trädgården men nu kan vi inte göra någonting”, berättade fastighetsägare för tidningen.

Det är uppenbart att parksliden är ett stort problem för många husägare. Och det är Miljöpartiets fel. När MP satt i regering lyckades partiet nämligen via dåvarande miljöminister Isabella Lövin driva igenom ett förbud mot användning av bland annat ogräsmedlet Glyfosat i trädgårdar.

Det ska medges att Glyfosat är ett gift och att det ska användas med förstånd, inte på hårdgjorda ytor och med rätt dosering. Här förefaller hushållen brista eftersom preparatet hittats i utgående vatten från urbana områden. Det finns även resultat från bland annat Danmark som visar mer Glyfosat i in- och utgående vatten i bebyggelse än i jordbruksområden. Det fanns alltså miljövinster i att förbjuda användningen i trädgårdar och kolonilotter.

Samtidigt har preparatet en behaglig toxisk profil. Jämför med till exempel ogräsättika. Detta är starkt frätande och påverkar fler organismer, men har i och med att det är kontaktverkande sämre effekt på rotogräs som parkslide. Den rödgröna regeringen straffade alla trädgårdsinnehavare för att några inte skött sig – utan miljövinster.

För Glyfosat är effektivt. Ryktet att parksliden skulle vara nästintill resistent mot preparatet beror på just felaktig användning. Bland annat har folk för sig att injicera preparatet i rötterna precis innan frost för att det då ”dras ner i rötterna”.

Det stämmer inte. Glyfosat dödar växten genom att hindra syntetiseringen av viktiga aminosyror i bladen, inte i rötterna. Mest känsliga är juvenila plantor och plantor i god tillväxt. Man har således inget för att försöka döda invintrade rötter med preparatet. Tvärtom. Rätt skött är Glyfosat ett effektivt och miljövänligt sätt att döda även parkslide.

Tyvärr vred den rödgröna regeringen detta verktyg ur händerna på landets husägare. Utan att det fanns fullgoda alternativ. Så när du står där med din trädgård i kris, glöm inte vem som ställt till det för dig.