Svårt läge för S i mittenpolitisk regering

Regeringen.

Regeringen.

Foto: Thomas Johansson/TT

Ledare2019-12-23 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nästan ett år har gått med den nya regeringen. Underlaget för regeringen kom att bli, förutom regeringens Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet. 

S och MP vann med avtalet att kunna fortsätta regera och påverka samhällsutvecklingen. C och L vann inflytande på flera områden och att de får igenom en del av sin politik, L exempelvis med borttagandet av värnskatten på högre inkomster.

Men regeringen och dess avtalspartier, C och L, har inte majoritet i riksdagen med sina 166 mandat (en ledamot från L har lämnat). De fyra oppositionspartierna har majoritet, tre till höger med 154 mandat och Vänsterpartiet med 27 (en har lämnat partiet), totalt 181 mandat.

Vänsterpartiet tolererade visserligen regeringen i omröstningen om statsminister. Men V är fria att rösta emot regeringen och C och L. I frågan om förändringen av arbetsförmedlingen och misstroende mot ministern för det området var det nära att bli så.

De fyra avtalspartierna och därmed regeringen och dess politik är alltså mittenliggande i två avseenden. Mandatmässigt i riksdagen är det så, eftersom de fyra partierna har partier till höger och vänster om sig. Och de är sammanlagt större än de fyra partierna i januariavtalet.

Det andra avseendet är politiskt. Flera av de 73 punkterna i januariavtalet innebär liberaliseringar, som om arbetsförmedlingen. Och sådant som kan beskrivas högerliggande, exempelvis på områden som ekonomi och skatter, finns också som den borttagna värnskatten. 

Socialdemokraterna har med innehavet av regeringsmakten visserligen möjlighet att påverka i många avseenden. Men mycket av det som rör skatter, ekonomi och offentlig välfärd går inte att driva åt vänster. 

De inkomstklyftor som växt länge och nu är ganska stora, vilket påpekades i Långtidsutredningen nyligen, är det svårt för S och regeringen att göra något åt. Tvärt om riskerar klyftorna att öka när värnskatten tas bort. 

Det är också bland låginkomsttagare som S tappat väljare, enligt Statistiska centralbyråns stora mätning. S har också tappat bland LO-medlemmar, varav många har låg eller medelstor inkomst. Bland medel- och högutbildade och tjänstemän har S klarat hålla sitt väljarstöd bättre.

Särskilt välfärden i kommunerna behöver resurser och välfärden där är viktig särskilt för de äldre, varav många har låga inkomster.

S och regeringen har en svår uppgift resten av mandatperioden. Konjunkturinstitutet kom härom dagen dessutom med en prognos som visar på en stigande arbetslöshet, från 6,8 procent 2019 till 7,4 procent 2021.