Svårt men inte omöjligt för föräldrar i Eskelhem

De kan starta en privat förskola. Men det finns flera hinder och regionen vill nog inte flytta på några av dem.

Regionen kan lägga ner förskolan i Eskelhem. Men det finns gränser för vad den får göra för att blockera en ny privat förskola.

Regionen kan lägga ner förskolan i Eskelhem. Men det finns gränser för vad den får göra för att blockera en ny privat förskola.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2025-02-19 11:40
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

P4 Gotland rapporterar att föräldrar med barn vid förskolan i Eskelhem är beredda att ta egna initiativ och eget ansvar för att hålla liv i den förskola som Region Gotland vill lägga ner. De vill hyra lokalerna av regionen och driva verksamheten i privat regi. Det ligger nära till hands att det i så fall kan handla om ett föräldrakooperativ.

Liknande försök har blivit framgångsrika tidigare. Exempelvis skedde det år 2007 och 2008 i samband med organisatoriska förändringar i skolan på Gotland, som innebar att flera landsbygdsskolor lades ner. Det började 2007 med ett stort missnöje i När, där man ville ta över regionens skola och driva den i egen regi. Det startade en process som involverade fler socknar och Atheneskolan som startade en ny friskola i Fardhem 2008. Den skolan verkade i 13 år men avvecklades till höstterminen 2021.

En skillnad är att man då hade mer tid på sig. Region Gotland (Gotlands kommun på den tiden) gjorde i och för sig ett försök att tidigarelägga nedläggningen av skolan i När, jämfört med de ursprungliga planerna. Det fanns skäl att misstänka att detta var för att göra det svårare att starta en friskola, efter att dessa planer blev kända. Tidigareläggningen blev efter kritik dock inte av och missnöjda föräldrar och Atheneskolan fick då tid på sig att etablera en ny skola utan att elever från nedlagda kommunala skolor skulle behöva "mellanlanda" på en annan kommunal skola i väntan på att friskolan skulle komma igång.

Den tiden har inte föräldrarna vid Eskelhems förskola. De har den inte, men de ber om den, enligt P4 Gotland. I brevet till Region Gotland uttrycker man inte bara att man vill hyra de lokaler som förskolan bedrivs i. Man vill också att nedläggningen av regionens förskola ska senareläggas så att man får tid att göra de förberedelser som behövs för att starta en ny förskola i egen regi.

Jag tvivlar på att regionen kommer att vara så tillmötesgående att den ändrar sina planer. Nedläggningen i Eskelhem handlar ju inte främst om att det lokala behovet av barnomsorg sjunker. Det är många förskolor som får ett bristande underlag när antalet barn på Gotland minskar. Genom att lägga ner i Eskelhem hoppas man på att närliggande förskolor ska få ett bättre underlag. Den effekten uteblir om verksamheten i Eskelhem fortsätter i ny regi.

Så det är inte sannolikt att regionen kommer att vara behjälplig, inte med tidpunkt för avvecklingen och kanske inte heller när det gäller lokalen. Det gör det inte omöjligt att starta en förskola. Men det blir så klart mycket svårare att leva upp till kraven. Region Gotland listar dessa krav, på sin hemsida. Jag nöjer mig med att citera de tre första:

• Det ska finnas personal med utbildning (för fristående förskolor och fristående fritidshem ska åtminstone en anställd ha förskollärar-/fritidshemslärarlegitimation) eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet tillgodoses.

• Barngruppen ska ha lämplig sammansättning och storlek.

• Lokalerna ska vara ändamålsenliga och godkända av brand- och miljömyndighet.

Det gör det väldigt svårt att med kort varsel – och i tid till nedläggningen – starta en ny förskola. Speciellt om regionen har ett intresse av att inte underlätta försöket. Och det kostar 22 000 kronor att bara lämna in en ansökan. Men om man är tillräckligt envis och driven för att framhärda, så ska regionen å andra sidan inte utnyttja sin ställning för att stoppa nya privata förskolor. För som Region Gotland också informerar om på hemsidan, så:

"I enlighet med skollagen ska Region Gotland bevilja godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem om verksamheten uppfyller vissa krav."

Om viljan är het kan det gå, oavsett vad regionen vill.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.