År 2008 gick ryska trupper in i Georgien. Ryssland har också annekterat Krim och en konflikt mellan Ukraina, Ryssland och proryska separatister som orsakat tiotusentals dödsoffer pågår fortfarande. Och nu är den proryska regimen i diktaturen Vitryssland under press. Vem vet vad Ryssland kan göra för att behålla Vitryssland fast förankrat i den ryska inflytandesfären?
Under dessa förutsättningar pågår en rysk beredskapsövning i Östersjöregionen och Vitryssland har infört högsta beredskap och kallat in reserver. I detta läge tjänar det stabilitet och säkerhet bäst att även Sverige höjer sin beredskap. Det innebär inte att någon förväntar sig en invasion. Gotlänningarna verkar också ta den ökade militära närvaron med ro och fattning.
Men allvaret understryks av att det är mycket ovanligt att Sverige genomför den här typen av beredskapshöjningar. Försvarsbloggaren Johan Wiktorin hävdar att den pågående beredskapshöjningen saknar motsvarighet sedan kuppförsöket i Ryssland år 1991.
Det är lugnande att Sverige åtminstone i detta avseende nu agerar i enlighet med det tilltagande spänningsläget i Östersjöområdet. Om vi fortfarande levde i vår egen fantasivärld skulle det inte bara påverka vår egenhet. Det skulle verka destabiliserande i hela regionen om inte Sverige i krislägen demonstrerade en beslutsamhet att hävda det egna territoriet.
Tyvärr har denna insikt ännu ingen motsvarighet i en tydligt utökad förmåga att möta hot utifrån. Försvarsberedningen var enig om behovet av ett utbyggt försvar, men vi har en regering som ändå är ovillig att avsätta resurserna för att utöka försvarsförmågan.
Sverige har återinfört värnplikten och även om det fortfarande bara är en liten del av varje årskull som väljer att utbilda sig för att kunna fylla en funktion i det svenska försvaret så är det meningen att Sverige på detta sätt ska kunna bygga ut sin förmåga att möta de största och allvarligaste hoten.
Carl Bergqvist, som driver bloggen Wiseman's Wisdoms, understryker dock i en kommentar till försvarsmaktens höjda beredskap att Sverige också behöver stående trupp:
"Det är med anledning av ovanstående oroväckande att se de försvarspolitiska krafter som vill lägga tonvikten på ett mobiliseringsförsvar på bekostnad av den stående organisationen, men också den tidvis tjänstgörande personalen. Det är den stående organisationen som ger handlingsfrihet och som framförallt också kan skapa tiden för en mobilisering om man tvingas till änden av konfliktskalan. Resultatet riskerar att bli en trögare organisation som är beroende av politiska beslut för mobilisering för att vara tillgänglig."
Om vi försätter oss i en situation där vi relativt tidigt i ett konfliktförlopp tvingas till mobilisering för att kunna markera försvarsförmåga, så kan det eskalera och destabilisera en konflikt.