Det har kommit statistik på den geografiska fördelningen av de nyregistrerade (sålda) elbilarna för 2021, i en kartläggning av fordonstjänsten blipp. Flest elbilar i relation till invånarantalet, men ofta även i antal, har sålts i kommuner där invånarna har hög snittinkomst, som Danderyd, Solna, Nacka och Vellinge.
Minst andel i relation till invånare, och ofta även i antal, har elbilar sålts i kommuner i Norrland, främst dess inland. På Gotland med 60 000 invånare såldes 145 elbilar. Det var 24 per tio tusen invånare. Det innebar ungefär hälften så mycket som i Stockholms kommun, där 46 elbilar såldes per tio tusen invånare det året.
Sverige har på kort tid ökat antalet laddbara bilar mycket. Sedan några månader är de i majoritet bland nysålda bilar, eller mer exakt inregistrerade nya bilar. De laddbara bilarna är dels rena elbilar, dels hybrider som har elmotor och en förbränningsmotor som vanligen är för bensin.
Båda bilsorterna, rena elbilar och hybrider, har alltså ökat. Elbilarna, med bara elmotor, utgjorde nästan en femtedel av de 300 000 bilar som såldes, registrerades, nya 2021.
Norge har i flera år legat långt framme gällande laddbara bilar. Reglerna för dem har varit förmånliga, såväl skattemässigt som sådant om var de får framföras som i vägfiler. De är nu nästan en halv miljon i bilparken eller en femtedel. De laddbara bilarna var 64 procent av de i Norge nyregistrerade bilarna 2021.
En del biltillverkare går in för att bara sälja elbilar om knappt tio år. Men globalt finns andra tekniska lösningar. I Brasilien går merparten av bilarna på etanol, ett drivmedel som tillverkas av rörsocker där.
Och Japan inriktar sig på att ha vätgas som stor energibärare framöver, bland annat för bilar. Framställs vätgas genom spjälkning av vattenmolekyler med hjälp av förnyelsebar energi som vindkraft, vattenkraft, solkraft eller vågkraft är det en klimatvänlig energiform. Bilavgasen är vattenånga.
Men i Sverige är nu de etanoldrivna bilarna få och vätgasdrift verkar myndigheterna inte vara inriktade på att bilar ska ha, trots att teknik finns för det och används i bland annat Japan där den är planerad att växa.
I Sverige är det för bilsektorn laddbara bilar som är i centrum, främst elbilar även om hybriderna (två motorer varav en för el) ännu är fler totalt och bland nysålda. Från och med i höstas är laddbara bilar i majoritet bland nya bilar som registreras.
De laddbara bilarna har ökat i bilparken när de laddbara och främst elbilarna ökar bland nysålda bilar. Beroende på hur man räknar var de laddbara bilarna mellan tre och fyra procent i bilparken i början av 2021 och mellan fem och sex procent vid årsskiftet 2021 och 2022.
Sverige är dubbelt så stort som Norge i invånare så bilparken är dubbelt så stor. Om andelen laddbara bilar nu är runt fem procent mot 20 i Norge så är antalet en kvarts miljon mot det dubbla i Norge.
En rad faktorer påverkar hur snabbt mängden laddbara bilar ökar, som regler för skatter och annat som möjligheter att ladda en eldriven bil på olika platser i geografin.
Laddstolpar har visat sig finnas främst i kommuner i och omkring storstäderna där befolkningen har en ganska bra inkomst. Infrastrukturen för laddstolpar är i behov av att byggas ut.
Här kan nämnas att elbilar i nuläget får 70 000 kronor i bonus, rabatt, på inköpspriset vid köp av dem enligt systemet med bonus malus. Mer exakt är det ny bil som har inget eller lågt utsläpp av koldioxid som får den bonusen, upp till en viss prisnivå på bilen, 700 000 kronor.
Pengarna kan dock få svårt att räcka till. Bonusen kan även komma att sänkas kommande år. 50 000 kronor för 2023 har nämnts.