Sverige inget gyllene Eldorado för elkunderna

Men regeringen låter nätbolagen behandla kunderna som bankomater, utan hänsyn till saldo.

Eldorado. För elnätsägande bolag.

Eldorado. För elnätsägande bolag.

Foto: Knut Falch/TT

Ledare2021-11-16 18:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Eldorado är en myt, en dröm om en plats höljd av guld, som först närdes av spanska conquistadorer på jakt efter rikedom i Sydamerika.

Det svenska elnätets ägande energibolag behöver inte drömma om fiktiva platser att berika sig på. De har sitt eget el-Eldorado i form av livegna svenska kunder som får betala abonnemangsavgifter som tycks kunna höjas i all oändlighet. På Gotland har Geab nyligen i en broschyr till hushållen låtit meddela att elnätsavgiften nu återigen ska höjas, med i genomsnitt 1080 kronor per villaägare och år, medan lägenhetskundernas årliga elnätsavgift ökar med 276 kronor i genomsnitt.

Att äga ett elnät tycks vara ungefär detsamma som att äga en sedelpress som trycker äkta valuta, med den lilla skillnaden att Geab slipper jobbig kontanthantering.

Regeringen har lämnat elkunderna i sticket. Kunderna är fångade av ett elnät de inte kan fly ifrån och den som borde värnas deras intressen har duckat för det ansvaret. Tyvärr är det alls inte det enda sättet, på vilket elmarknaden utvecklats på ett för kunderna negativt sätt.

Sveriges efterfrågan på el ökar samtidigt som elförsörjningen försämrats, bland annat sedan reaktorerna Ringhals 1 och 2 avvecklats. Exempelvis vindkraft är ingen pålitlig energikälla. När produktionen faller tvingas Sverige importera el. En el som blir extra dyr när priserna är höga på de fossila bränslen som behövs för att producera den. Dyr ful-el på kol, olja och gas. Vilket i synnerhet drabbar södra Sverige på grund av de elmarknadsområden som Sverige delats in i. Speciellt som underinvesteringar i elnätets infrastruktur gjort att överföringskapaciteten inte är tillräckligt stor från norra Sveriges vattenkraft till kärnkraftsberövade södra Sverige. Att förbättra den överföringskapaciteten skulle ta många år och miljarder och hur som helst så kommer ju alltmer av elektriciteten som produceras i Norrland att behövas på plats, när nya och energiomställda verksamheter (som stålindustrin) kräver alltmer el.

Elmarknadsinspektionen förutspådde nyligen att priserna på elmarknaden kommer att svänga än mer våldsamt i framtiden och att toppar och dalar blir än mer frekventa.

Det är lång väg till en elmarknad som är väsentligt stabilare och bättre för konsumenterna än dagens. En nödvändig förutsättning är dock ett regeringsskifte som bland annat avlägsnar främst Miljöpartiets skadliga inflytande över energipolitiken. Miljöpartiet som nu genom att blockera förslag om slutförvaring skapat ett hot mot den kärnkraft som vi fortfarande har kvar.