Gotland leds politiskt av 13 män och 5 kvinnor

Regionens politiska nämnder kommer att ledas av 5 män och 1 kvinna och av 18 politiker i nämndernas presidier är bara 5 kvinnor. Precis som efter förra valet.

Det nya regionfullmäktige består av 37 män och 34 kvinnor. Nämnderna kommer att ledas av en kvinna och fem män.

Det nya regionfullmäktige består av 37 män och 34 kvinnor. Nämnderna kommer att ledas av en kvinna och fem män.

Foto: Malin Stenström

Ledare2022-12-13 13:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var Jörgen Benzler (V) som först uppmärksammade detta och konstaterade att det inte såg bra ut. 

Det är bara att hålla med. 

Socialdemokraterna nominerade fem män och en kvinna till presidieposter i nämnderna. (Förutom Meit Fohlin som är regionstyrelsens ordförande).

Moderaterna: fyra män och två kvinnor, samma fördelning som Centerpartiet.

Enda kvinna som ordförande i en politisk nämnd blir Mariette Nicander (M) i tekniska nämnden.

Tyvärr såg det inte bättre ut förra mandatperioden, även då fanns bara en kvinna som ordförande, Eva Ahlin (C) i miljö- och byggnämnden. Och samma var det i presidierna, 5 kvinnor och 13 män.

Resultatet visar att det är en god tanke att tänka jämställt även när man bara bidrar med en del till en större helhet. Tänker alla 50/50 så är chansen större att man lyckas.

Samtidigt är förhållandet det motsatta om man ser till partiernas gruppledare, där är sex av åtta partiers gruppledare kvinnor. 

Politik är ett lagarbete, men det är intressant att studera hur fördelningen av de högsta maktpositionerna ser ut.

Sverigedemokraterna har en synbar ambition att agera mer aktivt än tidigare i regionfullmäktige. Redan vid förra sammanträdet lämnade partiet en motion om högre växel i bygglovshanteringen. 

Vid måndagens sammanträde hade man komponerat ännu en motion, nu om språkkrav i äldreomsorgen. Dock var uppdragen ställda till två förvaltningar som inte har med äldreomsorgen att göra så det blev att dra tillbaka motionen och skriva rätt (politisk) mottagare.

Michael Stenberg (SD) begärde ordet i frågan om lågtröskelboende för personer som inte är aktuella för regionens boende eller Birkagården. Han saknade initiativ från regionen om att ha verksamhet för hemlösa dagtid så de slipper gå ute och frysa under vintern.

Ett uppriktigt och vällovligt engagemang men insikten att man som politiker kan lägga förslag till hur det ska lösas verkade inte finns utan uppmaningen ställdes till nån annan oklar del av regionen.

Bland nya motioner kunde man också se krav från Centerpartiet på att Gotlandshems bolagsordning justeras så att styrelsen ska bestå av minst två ledamöter samt två suppleanter som har affärsmässig kompetens eller branschsmässig kompetens.

En fullt rimlig konsekvens av S&M-styrets obegripliga beslut att riva upp den fungerande ledningen av bolagets styrelse för att posterna skulle fördelas efter nån politisk prestige.


Regionfullmäktige antog, på Liberalerans initiativ, ett samlat nödrop till statsmakterna angående chockhöjningen av priserna i gotlandstrafiken. Partierna kräver att "staten måste gå in och ta ett ansvar och kompensera Gotland för konsekvenserna som annars riskerar att slå mycket hårt mot samhälle och näringsliv".

Det vore synnerligen konstruktivt om Gotlands två riksdagsledamöter kunde bilda gemensam front i frågan för att skapa maximal tyngd bakom kraven genom att visa att partitillhörighet inte spelar roll.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.