När de stora mediehusen börjar hitta in i den nya tidens digitala nyhetsvärld och dragit ner på så kallade klickbeten är det i stället SVT som viker ner sig. Klickbeten är rubriker i digitala medier som inte har annan uppgift än att locka läsare att klicka på just den artikeln. Ofta har de rubrikerna mycket lite eller inget med artikeln att göra.
De stora mediehusen har blivit bättre och numera finns det oftast en koppling till artikeln i rubriken, även om den kan vara gjord för att locka till sig klick. Exempelvis ”Hen blev vinnaren i ”den kända tävlingen”. Alla de som inte vill veta något om just den tävlingen lär inte klicka på rubriken men någon lär ändå lockas. Däremot lär de flesta som har intresse av tävlingen klicka på artikeln då det framgår tydligt att den handlar just den tävlingen.
Förr kunde rubriken lyda ”Hen vann” och ingen visste vad som hade vunnits. Fler klick, en mindre andel som läste mer än början av artikeln. Då var det klicken som räknades i dag räknas de som läser hela eller stora delar av artiklarna.
Men när SVT klurar på vilka ämnen som ska avhandlas under partiledardebatten så upplever jag att det är mest klick, eller mest konflikt som gäller. Då blir det fler ämnen där något parti står långt utanför, oftast SD.
Vi har genom åren sett hur de för väljarna så viktiga välfärdsfrågorna fått stått tillbaka för ämnen med tydligare konflikter. Jag tänker då på SD frågor typ integration, brott o straff och nu senast kultur, men då med inriktning på SD frågor som dragqueens på bibliotek och publicservice.
Jag kan någonstans förstå att det inte skulle bli någon het debatt om två Socialdemokrater debatterade. De skulle ju vara överens om det mesta, men SVT gör det lätt för sig när de väljer ämnen som lätt hettar till och förblir heta utan att programledarna behöver blanda sig i, än att välja ämnen där skillnaderna mellan partierna är mindre och kraven på programledarnas blir större.
För så pass stora skillnader är det ändå är mellan regeringspartierna och oppositionen. Och frågorna om skola, vård och omsorg berör fler väljare än SD:s aversion och sexualiserande mot hbtqi-personer.
Det hade varit mer intressant om den kris som kommuner och regioner nu står inför kunde ha lyfts fram i programmet.
Istället valde Agenda att ta den enkla vägen och heta men smala ämnen, framför samhällsviktiga frågor.