Debatten om mantalsskrivning är korkad och enkelspårig

Debatten om Länsrådet och Patrik Rambergs mantalsskrivning är både korkad och enkelspårig.

KARLSTAD 020415 
En skylt med en pil som bara går åt ett håll, precis som delar av debatten kring mantalsskrivning.

KARLSTAD 020415 En skylt med en pil som bara går åt ett håll, precis som delar av debatten kring mantalsskrivning.

Foto: FREDRIK PERSSON

Ledare2023-03-27 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tänk om folk någon gång tänkte lite längre än sin senaste ilskna reaktion. Om de räknade till tio innan de skrev av sig sin ilska. Då hade vi nog haft ett lite bättre samtalsklimat här i landet.

Det senaste exemplet är debatten om topptjänstepersoners mantalsskrivning. Skatteverkets regler är rätt krångliga vid veckopendling, men som Skatteverkets expert sa i en intervju med P4 Gotland: Om man skriver sig där man känner att man bor så brukar det bli rätt. 

Huvudregeln för mantalsskrivning är att man skriver sig där man sover. Men om man veckopendlar så sover man ju mer där man jobbar än där man bor. Då blir det genast lite krångligare. Då finns det regler om familjens bostad, på vilket sätt man bor på de olika ställena och det är där Skatteverkets expert kommer in. Du ska bo där du känner dig hemma. 

Äger du ditt boende på Gotland och har din familj boende där så ska du så klart skriva dig där även om du sover flest nätter på fastlandet. 

Det här förstår de flesta. Jag skulle även tro att de flesta tycker det är klokt att deras veckopendlande granne är skriven där familjen bor. 

Men när vi vänder på det och ser höga tjänstepersoner som jobbar på Gotland men är skrivna på fastlandet då brinner det för en del. Kan något media även påvisa att personerna som haft familjen boende på fastlandet i familjens ägda bostad tjänat på att vara skrivna i sin egen bostad med resten av familjen då brinner det till ännu snabbare. Debatten är extremt enkelspårig. Alla som veckopendlar till Gotland ska skriva sig här för det är här de sover mest. Samtidigt som det är tvärtom för gotlänningar som veckopendlar till fastlandet, de ska absolut inte skriva sig där de sover mest.

Om vi då lämnar Skatteverkets regelverk och den ensidiga synen, så kan vi även konstatera att det enligt SCB är dubbelt så många gotlänningar som pendlar till fastlandet än det är fastlänningar som pendlar till Gotland.

Skulle vi då kräva samma sak av alla de gotlänningar som veckopendlar till fastlandet som vissa kräver av Länsrådet och Ramberg så skulle Region Gotland förlora skatteintäkter. 

Det är med andra ord inte bara enkelspårigt att kräva att veckopendlare ska skriva sig där de sover flest nätter utan även korkat om vi vill ha mer skatteintäkter till Region Gotland. 

Nu är det nog några som protesterar för det är ju inte alla som de kräver ska mantalsskriva sig på Gotland trots Skatteverkets regler. Det är ju bara högre tjänstepersoner ska tvingas bosätta sig och skriva sig på ön. 

Så hur ska vi då göra vid rekrytering av högre tjänstepersoner? Ska regionen, länsstyrelsen och de myndigheter som finns på Gotland ställa krav på att alla deras högre chefer också bosätter sig på Gotland med sina familjer? Ska det vara ett krav att de ska rycka upp sina barn från deras skolor, kompisar och fritidsaktiviteter? Och vad händer om det inte fungerar? Om det inte löser sig med bostad eller jobb till partnern? Om barnen inte trivs i den nya miljön? 

Självklart ska frågan ställas vid en rekrytering, och svaret tas med som en del av alla delar som det sen ska tas hänsyn till. Men om det ska vara ett krav finns det risk för att det blir en sämre rekrytering, vilket aldrig är bra.

Som ni förstår finns det många saker att ta hänsyn till i debatten om var personer ska vara mantalsskrivna. Det finns regelverk att följa, det finns fakta som visar att Gotland skulle förlora om alla skulle ha samma krav som nu ställs på höga tjänstepersoner och det finns nackdelar vid rekrytering om det ställs krav på flytt till Gotland. 

Det hade varit sunt om vi tänkte ett steg längre för den debatt som nu pågår är både korkad och enkelspårig.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.