Inte minst tack vare teknik som funnits i decennier men som först nu används för att bredda och öppna samtal och möten.
Regionfullmäktige har lajvsänts med både bild och ljud, ingenting hindrar att det fortsätter så även efter att fullmäktige samlas fysiskt, som under måndagen i Roma. En utveckling av konceptet skulle kunna vara att tittare och lyssnare får ställa frågor i en chatt, frågor som kan besvaras av en "programledare" eller, om det finns tid, direkt av ledamöterna i fullmäktige.
Gotlands regionfullmäktige påbörjade för några år sedan ett förändringsarbete för att modernisera och effektivisera sina sammanträden. Det mest kända förslaget som alla är överens om är införande av ett digitalt voteringssystem. Att ett sådant inte redan är på plats är lika obegripligt i dag som sist jag konstaterade detsamma.
Något som diskuterats förut men som jag inte är säker på lagts formella förslag på är att regionfullmäktiges sammanträden borde inledas i stället för att avslutas med interpellations- och motionsdebatter. Till allra största delen är fullmäktiges dagordning en lista på ärenden som redan processats i nämnderna och där det som återstår är att partierna för allmänheten vill redovisa sin inställning.
Särskilt under valår.
Nu inleds sammanträdet istället med en rad långrandiga informationsärenden som en utomstående – möjligen totalt tondövt – tänker kunde ha sammanställts i materialet som man antas läsa in i förväg.
Interpellation är en fråga som ställs av en ledamot till regionråd eller nämndordförande i det politiska styret. Till skillnad från beslutspunkterna kan här mer aktuella frågor tas upp för diskussion. Dock behöver frågorna lämnas in en månad i förväg så dagsaktuella frågor blir svårare att kunna ta upp.
Till måndagens sammanträde hade företrädare för oppositionen till exempel lämnat in frågor om Gotlandshems försäljning av studentlägeneter och brister i äldreomsorgen. Den senare får jag av vissa omständigheter återkomma till i morgon.
Vänsterpartiet är kritiskt till att Gotlandshem planerar att sälja studentlägenheter för att få in kapital för nybyggen och underhåll. Kanske till och med bygga lägenheter som kan hyras av studenter.
När man lyssnade på Saga Carlgren (V) kunde man tro att studentlägenheterna skulle försvinna för att de säljs. Lägenheterna finns kvar, förvaltas av ett företag som är bättre på studentboenden och där man kan stå i en gemensam kö för hela landet och därmed ha en bättre framförhållning än att ställa sig i kö först när man vet var man har kommit in.
Det tycker jag låter ganska bra ur ett studentperspektiv. Ibland behöver fokus riktas just dit, till dem som berörs av politiska beslut.