I gårdagens GT kunde vi läsa om teknikcollege där den första årskullen kommer lämna skolans trygga famn och ge sig ut i ”verkligheten” till sommaren. De som fullföljer utbildningen har en kvalitetsstämplad utbildning som är gångbar över hela landet. Men det bästa med utbildningen är att de som går den har en räkmacka in på den gotländska arbetsmarknaden.
Teknikcollege är ett bra bevis för den svenska modellen när den fungerar som bäst. Fackförbund och arbetsgivare slår sina kloka huvuden ihop för att säkra framtida rekryteringar. Tillsammans har man skapat ett utbildningskoncept med tydliga kvalitetskrav som är kopplade till den lokala arbetsmarknadens behov. En utbildning som inte bara är bra utan även lockar elever till att välja just teknikcollege framför andra utbildningar.
Det industrins parter gjort är att identifiera den gemensamma utmaning de har i det stora rekryteringsbehovet och hitta lösningar. Fler branscher borde ta efter och främst är detta något som kommuner och landsting borde prioritera.
En utbildning som Region Gotland har stor nytta av är Campus Gotlands socionomutbildning. Under gårdagen rapporterade P4 Gotland att regionens kostnader för hyrsocionomer halverats under 2021. Enligt Hanna Ogestad, avdelningschef på socialförvaltningen, är den största orsaken till det minskade behovet möjligheten att rekrytera socionomer direkt från den utbildning som sedan 2018 bedrivs på Campus Gotland.
Socionomutbildningen är förutom populär också bred i sin utformning. Det finns många olika yrken man kan välja mellan efter avslutad utbildning. Därför är det bra för regionen att utbildningen finns lokalt så man kan etablera en kontakt redan under studietiden. Det underlättar rekryteringen om man gör det på rätt sätt.
Region Gotland har en hel del att fundera på framöver när det gäller just rekrytering. Det finns visserligen fler bra exempel där regionen har möjlighet att knyta till sig viktig personal redan under olika former av utbildning, exempelvis lärare och läkare.
Men det finns fler yrkesgrupper som behöver få ett lyft för att underlättar regionens framtida rekryteringsbehov. Jag tänker då på undersköterskor där det redan nu finns ett stort behov av utbildad personal på öns äldreboenden. Men här finns ett större problem än möjligheten till lokal rekrytering under utbildningen. Här måste regionen se till att lyfta verksamheterna så det blir bra arbetsvillkor innan det kommer bli möjligt att fylla på med utbildad och dedikerad personal. Något som i dag inte verkar vara något den styrande majoriteten prioriterar.
Det teknikcollege och socionomutbildningen lyckats med är att knyta viktiga band till arbetsgivare. Arbetsgivarna visar i sin tur ett stort intresse för eleverna i respektive utbildning och gör allt de kan för att knyta till sig så många man har behov av för att slippa framtida rekryteringsproblem. Allt blir ett samarbete mellan tre lokala parter, utbildningsarrangören, arbetsgivaren och den som utbildar sig. Det slutsatser vi kan dra är att lokala utbildningar är viktiga för bra rekryteringsmöjligheter.