Orsaken bakom konflikten är att IF Metall och deras medlemmar på Tesslas svenska verkstäder vill ha kollektivavtal, vilket Tessla hittills vägrar att teckna. Förhandlingar har pågått sen 2017, men för en tid sedan tröttnade IF Metall. De varslade först om stridsåtgärder vilka nu även har dragit i gång.
Det här är grunden i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Parterna på arbetsmarknaden har gemensamt kommit fram till de regler som gäller, där förhandlingar för att hitta gemensamma lösningar alltid är den första åtgärden.
I Sverige är det också parterna som tillsammans beslutar om de villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. Allt från lönenivåer till försäkringsskydd inklusive avtalspension regleras av branschens parter och är därmed väl anpassade för den verklighet som råder på arbetsplatserna.
Det görs genom att branscherna förhandlar fram kollektivavtal. Utan kollektivavtal finns det ingen lägsta lön, ingen ersättning för obekväm arbetstid och inga försäkringar som skyddar arbetstagaren.
Kollektivavtalet ger den anställda schysta villkor, men det ger även arbetsgivaren arbetsfred då fackförbundet lovar att inte ta till stridsåtgärder så länge avtalet gäller.
Tack vare den svenska arbetsmarknadsmodellen har vi ovanligt få strejker i Sverige. Ibland kan vi till och med tro att det är förbjudet, men stridsåtgärder som exempelvis strejk är fullt lagliga i Sverige. De får dock inte tas till innan förhandlingar genomförts utan att någon lösning kunnat presenteras.
Så nu efter sex års förhandlande har IF Metall tröttnat på Tesslas svenska bolag och den strid som fackförbundet dragit i gång är enormt viktig för alla oss svenskar.
För om ett så stort bolag som Tessla vägrar att följa den svenska modellen där de flesta arbetstagarna har schysta villkor, riskerar fler anställda att drabbas när deras arbetsgivare utsätts för osund konkurrens. Kan Tessla hålla ner sina priser genom att ge de anställda dåliga villkor tvingas även andra att följa efter. Och då får vi en nedåtgående spiral av försämrade villkor vilket drabba hela samhället. Lägre löner ger mindre inbetalda skatter och sämre köpkraft.
Av den anledningen måste en arbetsgivare som vägrar teckna ett kollektivavtal och få ta konsekvenserna i form av de stridsåtgärder som fackförbunden kan sätta in.
För Tesslas del lär följderna bli rätt omfattande om de inte tar sitt förnuft tillfånga. För vem vill köpa en Tessla om man inte vet om den ens kan få den service som krävs.
Konflikten har fått stor uppmärksamhet i rikstäckande media, men från de vanliga fackfientliga borgerliga tyckarna är det tyst. Vilket är ovanligt då de annars är rätt snabba att ta ton när LO-förbund vill värna sina medlemmars intressen genom att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal.
Men så är ju inte det svenska fackförbundet den lilla i den här konflikten så det går ju inte att debattera på det sätt de är vana vid. Där den lilla stackars arbetsgivaren blir ansatt av det stora stygga facket, och krävs på åtgärder som skulle driva företaget i konkurs. Att de anställda har och har haft sämre löner, sämre försäkringar och sämre avtalspension, och av den anledningen valt att ge fackförbundet uppdraget att förhandla fram schysta villkor kommer sällan fram genom flödet av den högljudda borgerliga propagandan.
Nu kanske även de har förstått att den strid som IF Metall nu tar är enormt viktig då den Svenska arbetsmarknadsmodellen är satt under stor press.
Rättelse
I ledaren den 31 oktober smög sig ordet ”militären” in i texten om Fortifikationsverkets beteende på Faludden. Då det är en helt annan del av försvaret som håller till på Faludden blev det fel vilket redaktionen beklagar.