Ledarkrönika
Att billiga klädpriser innebär dåliga arbetsvillkor och löner för tillverkarna är kanske inget nytt för de flesta. Det var dock längesedan skandaler gällande just arbetsvillkor dök upp i media, då de senaste diskussionerna fokuserat mer på snabbmodets miljöförstöring. Men då företag hittar nya sätt att nå unga att konsumera fler billiga plagg på, är det dags att rannsaka oss själva.
Journalisten Iman Amrani har undersökt det kinesiska företaget Shein efter att de vuxit i popularitet under pandemin. Deras löjligt låga priser – där en tröja kan kosta mindre än en fika på stan - och med tusentals nya klädesplagg varje dag har de blivit otroligt populära. I den brittiske dokumentären visar dolda kameror att de anställda endast tjänar 38 öre per klädesplagg och även om de lyckas tillverka 500 plagg per dag får de endast 6300 kronor som månadslön. De jobbar alla dagar i veckan utan ledighet, ofta 17 timmar per dag och många av de anställda hade inte fått sin lön.
Lagen i Kina säger tydligt att arbetare inte får arbeta mer än åtta timmar per dag. Endast i undantagsfall får man lägga till tre timmars arbetstid. Att företaget lovat att skicka ut varorna samma dag som en beställning läggs, utgör inte ett gott skäl till att någon behöver arbeta 17 timmar per dag för slavlön.
Så när tar egentligen företagens ansvar slut och konsumenters ansvar vid? Även om det optimala skulle vara att företag respekterade mänskliga rättigheter och betalade sina anställda en rättvis lön och säkerställde goda arbetsvillkor, så är det i praktiken svårt i dagsläget. Företag bryter mot mänskliga rättigheter varje dag. Men är det också inte upp till oss konsumenter att förstå att ett företag som kan erbjuda så pass många nya kläder dagligen och till så låga priser inte gör någon vinst om de skulle betala en rättvis lön? Och sedan välja butiker därefter?
Lustigt nog vänder sig Shein ofta till Generation Z – som är kända för att vara en väldigt miljömedveten generation som populariserat second hand-kläder på nytt just på grund av klimatpåverkan som modeindustrin har. Klimatpåverkan som Shein har är enorm. Modeindustrin står i dag för mer utsläpp av växthusgaser än världens flyg och sjöfart tillsammans. Plaggen är så pass billiga att de används mindre hållbart och slängs ofta. Ofta används också giftiga färgämnen i plaggen.
Det är dags för oss att göra slut med snabbmodet och särskilt med de butiker som erbjuder så pass låga priser att det inte finns en enda chans att de anställda får en skälig lön. Verkar det för bra för att vara sant, ja, då är det också det. Och ingen giftig tröja är värd textilarbetarnas liv.