Tillit skapas genom att visa vägen till ett bättre samhälle

Man kan tycka vad man vill om regeringens och SD:s politik, men visionen är klar och tydlig, alla vet vilket samhälle partierna vill se.

Tillit skapas genom tryggt ledarskap.

Tillit skapas genom tryggt ledarskap.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2024-08-13 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alternativet till Tidöpolitiken ligger i huvudsak i händerna på Socialdemokraterna. Partiet som nu har satt igång ett genomgripande arbete i sin organisation för att uppdatera såväl sin samhällsanalys som sin politik för framtiden.

Det kan ha kommit ut mera som jag missat men nyligen presenterades nyheten att partiet ska driva på för sänkt arbetstid, år 2035 är målet att vi ska jobba 35-timmarsveckor.

Inte ens Aftonbladets ledarsida är imponerad.

Kommer sänkt arbetstid att leda till att sjukskrivningarna minskar och produktiviteten ökar? Det är i alla fall vad Socialdemokraterna hoppas på, påhejade av bland andra Kommunal.

Det man kan räkna ut är att reformen kostar företagen pengar, mer osäkert är om den ekonomin kan balanseras med friskare anställda som presterar mer på jobbet. Det känns onekligen lite svajigt.

Socialdemokraternas elva arbetsgrupper ska jobba med framför allt fyra utpekade områden: Ekonomisk politik för vanligt folk, trygghet i livets alla skeden, brottslighet och segregation samt teknisk utveckling, klimat och välstånd.

Inga lätta stenar att vända på men förväntningarna är höga på konkreta förslag på ny politik som ger medborgarna tilltro och tilllit till att politiken faktiskt har förmågan att lösa de samhällsproblem vi står inför.

Det kommer inte att ändra något i de reformer som pågår för att skärpa straff och minska medborgarnas integritet. Där springer Socialdemokraterna i samma spår som regeringen.

Men till skillnad från Tidöpartierna har man inte bara piskor i verktygslådan, formuleringen i direktiven: "Arbetsgrupperna ska ta fram förslag och reformer för att skapa en ny samhällsgemenskap och detta ska genomsyras av rättvisa, respekt och gemensamt ansvar – för att Sverige ska bli mer som Sverige" lovar något mer.

I en artikel i GT den 27 juli kunde vi läsa om forskaren Louise Bringselius tankar om vikten av tillit. Bringselius var forskningsledare för ett regeringsuppdrag kallat Tillitsdelegationen och har skrivit flera böcker i ämnet tillit.

I artikeln säger hon: "Vi har en tendens att bara se samhällets problem och jag är rädd att vi nu sänker en hel generation. Det är också farligt för demokratin om unga inte känner att det finns någon framtid".

Det är bara att instämma i den analysen. Partierna och politikerna behöver göra en omstart och sluta beskriva varandra som att den som inte tycker som jag vill "förstöra vårt land". Låta varandra tala till punkt, bemöta sakligt och inte i tjatiga talepunkter som möjligen ger high fives på partikanslierna men som inte gör väljarna ett dugg klokare.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.