Svenskar flyr regeringens och SD:s Sverige

Medan kommuner försöker öka befolkningen gör regeringen tvärtom. Nu flyr fler från Sverige än till Sverige

Fler flyr från Sverige, än till Sverige, till glädje för den SD-styrda regeringen.

Fler flyr från Sverige, än till Sverige, till glädje för den SD-styrda regeringen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2024-08-18 10:28
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag tror att samtliga kommuner i landet har tagit någon form av politiskt beslut att öka antalet invånare. Fler invånare ger mer skatteintäkter och större möjligheter att lösa bemanningsproblematiken inom bristyrkesgrupper och verksamheter med rekryteringsproblem. Fler invånare ger större möjligheter till olika former av service vilket i sin tur kan locka till sig fler. Fler invånare är något som landets kommuner ser positivt på.

Men den synen på nya invånare verkar inte vår SD-styrda regering ha. Den har i stället under sommaren fulla av glädje informerat om den flykt från landet som nu sker. Det är nu under Ulf Kristerssons ledning vi ser hur utvandringen är större än invandringen.

Under den stora flyktingkrisen var det någon klok person som sa att de hellre bodde i ett land dit människor flydde än i ett land som människor flyr från. Så klok verkar inte Kristersson och hans medlöpare vara. Men så är regeringen också styrd av ett parti som inte gillar de som är olika och som gladeligen ser på när de som bär upp stora delar av välfärden väljer att fly till andra länder.

Detta kommer nu att leda till problem för kommunerna att uppfylla sina mål. Nu får kommunerna börja slåss om ett allt färre antal invånare, i stället för att kunna erbjuda nysvenskar en bra start. Någonstans har kommunernas arbete med att förbättra Sverige förändrats och hamnat i en ”hela havet stormar” där stol efter stol tas bort trots att den riktiga åtgärden för att ge kommunerna rätt förutsättning att nå sina mål varit att sätta dit fler stolar.

undefined
Åtgärder för att skapa en massåtervandring finns in skrivna i Tidöavtalet. Nu visar det sig att det kanske inte ens är möjligt i ett demokratiskt och rättssäkert land.

I dagarna presenterades den av regeringen beställda utredningen om återvandring. En utredning som inte ens kunde ge de svar som den skulle ge. Den idé om massåtervandring som SD drömmer om och som regeringen godkände på Tidö slott är enligt utredaren omöjlig. Inte ens med ett bidrag på 350 000 kronor kommer det återvandra särskilt många personer. Däremot tror utredaren att ett högre bidrag kan öka både antalet människor som lever i skuggsamhället samtidigt som brottsligheten riskerar att öka. 

Trots alla farhågor från utredaren såg regeringen många bra delar som de tänker gå vidare med. SD var däremot enormt kritiska och kommer kräva ordentliga tag för att öka återvandringen. Vad dessa ”tag” skulle vara när inte ens enormt höga bidrag skulle fungera kan man ju fundera på. 

Men att göra livet mer än surt för personer som SD inte vill ha i landet, oavsett om det gäller deras hudfärg, religion eller politisk hemvist, är väl en väg som nationalistiska partier brukar ta. 

Kärnkraften kommer kosta skjortan

Regeringens prat om neutrala förutsättningar för de olika sätten att producera el, visar sig nu vara falskt. Den minnesgoda kommer säkert ihåg hur regeringsföreträdare fördyrat för vindkraft under förespeglingen att de olika sätten att producera el skulle vara kostnadsneutrala gällande statens inblandning. Bland annat skulle nya havsbaserade vindkraftsparker själva betala för anslutningen till stamnätet. Något som kraftigt fördyrar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. 

Nu har regeringens utredning kring finansieringen av nya kärnkraftverk kommit och visar att snacket om kostnadsneutralitet var, ursäkta språket, skitsnack. För att det ska kunna byggas nya kärnkraftverk i Sverige behöver staten skjuta till enorma lån och en prisgaranti för den el som de nya kärnkraftverken kan komma att producera. En prisgaranti där staten ger bidrag till kärnkraftsproducenterna så de inte konkurreras ut av den el som är betydligt billigare att producera. 

undefined
Finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 tog 14 år att bygga och blev tre gånger dyrare än planerat. Kärnkraft är varken en snabb eller billig lösning.

Nu är detta ännu på utredningsstadiet så vi får väl se vad regeringen slutligen kommer fram till, men det är tydligt att kärnkraft inte är ett billigt sätt att producera el och att den inte kommer att byggas utan enorma statliga subventioner som tydligt snedvrider elmarknaden och fördyrar en snabb utbyggnad av vindkraft och försämrar en snabbare utveckling av vätgasproduktion. 

Timbros dammar av 1800-talets bostadspolitik

Svensk Näringslivs tankesmedja Timbro förnekar sig inte när det gäller sin syn på personer med låg inkomst. I sitt arbete för att skapa en bostadssegregering inte bara geografiskt utan även gällande standard anser man i år att det ska kunna producerad bostäder utan kök. 

Förra sommaren var det fönster som sågs som onödiga och vad Timbro kommer föra fram nästa sommar kan vi bara spekulera i, men det lär knappast vara något som ökar köplusten för den ekonomiska eliten. Däremot ska de som "vill” kunna bo i fönsterlösa lägenheter utan kök. 

Vi som vet hur marknader fungerar ser genast att de som "vill” är samma grupp som redan tidigare har svårt att komma in på bostadsmarknaden. 

Det vi ser i Timbros idéer är en återgång till något vi valt att lämna bakom oss. Något som påminner om statarlängor och kåkstäder där arbetarna och deras familjer trängdes ihop medan de privilegierade beklagade sig över bristen på is till punschen. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.