Heidelberg Materials Cement Sverige AB. Ett bolag vars namn klingar hårt som cement i öronen på dem som ogillar hur bolagets verksamhet riskerar att försämra grundvattenförekomsten i hela området mellersta Gotland – Roma.
När synpunkterna nu rasslar in på bolagets täktansökan undrar jag vem som kommit sanningen närmast i sin tolkning av läget. Vem bär hängslen? Vem har livrem? Vilka byxor riskerar att ramla ner?
Länsstyrelsen på ön säger nej, som sitt förstahandsyrkande, medan de flesta politikerna i tekniska nämnden verkar lita på att brytningen inte får så grymma effekter.
Även om Heidelberg Materials i Slite ansträngt sig för att beskriva hur bolagets framtida stenbrytning kommer att påverka omgivningen, så verkar inte scenariot imponera på Gotlands länsstyrelse. Landshövding Anders Flanking anser att skadorna på grundvatten och naturmiljö fortfarande riskerar att bli för stora om brytningen ska pågå i ytterligare 30 år. Det hjälper inte att bolaget föreslagit ett antal skyddsåtgärder för att mildra påverkan. Länsstyrelsen vill inte chansa när det gäller vattnet och har landat i att
bolaget ska ha avslag på sin täktansökan.
Tekniska nämnden har nu alltså också yttrat sig om Heidelberg Materials täktansökan, i ett extrainsatt möte, på tisdagen. Där är majoriteten mer tillitsfull att det nog reder sig med vattnet.
”Särskild utredning har visat att planerad täktverksamhet med föreslagna skyddsåtgärder ger en mycket liten påverkan på Tingstäde träsk vattentäkt”, står det i det rykande färska protokollet. ”Regionens anlitade hydrogeolog bedömer att fortsatt brytning vid Filehajdar i mycket liten grad påverkar den kommunala ytvattentäkten Tingstäde träsk.” Tekniska nämnden delar alltså den bedömningen.
Här kryper det lite i mig, vid minnet av att Region Gotland fick kritik från Miljöpartiets ledamot Micke Seid. Han har ifrågasatt varför Region Gotland anlitar samma konsultfirma som jobbat med bolagets ansökan, för att bedöma om stenbrytning på Filehajdar i 30 år till hotar Tingstäde träsk.
Inget olagligt i konsultfirmans dubbla stolar i ärendet. Men nog hade det varit lättare att känna förtroende för de gjorda bedömningarna om regionen hållit sig med konsulter som inte också jobbat för företaget som vill bryta.
Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledamöter i nämnden har höjt kritiska röster om att osäkerhet kvarstår.
Om nu vattnet (som befarat eller mot förmodan) skulle visa sig tryta på grund av täktverksamheten, så har bolaget ett åtagande gentemot Region Gotland att ordna dilemmat. En rad villkor för hur gotlänningarna då ska få dricksvatten på bolagets bekostnad radas upp i tekniska nämndens beslut. Om vattennivån i de kommunala brunnarna vid vattentäkten Dyhagen i Slite skulle sjunka så att vattenförsörjningen enligt Region Gotland hotas, ska Heidelberg Materials bekosta transport av vatten i tankbilar till Slite. Bolaget har också erbjudit sig att betala ett nytt vattenverk för dricksvattenproduktion.
Region och län ser olika på ärendet. I sitt yttrande till mark- och miljödomstolen lyfter länsstyrelsen att stenbrytningens eventuella påverkan på Tingstäde träsk inte är helt utredd. Andra huvudskäl att neka tillstånd är att vattnet i Anerån riskerar att äventyras och nipsippan är hotad.
Mark- och miljödomstolen planerar att inleda huvudförhandling i ärendet i början av nästa år. Jag avundas inte beslutsfattarna i frågan.