I dag är det val i Norge till parlamentet stortinget och dess 169 platser. De senaste åtta åren har en högerledd borgerlig regering regerat, med Erna Solberg från Höyre (motsvarar Moderaterna) som statsminister. Före det var det åtta år med en socialdemokratisk regering.
I Norge satt högerpopulistiska Fremskrittspartiet (Frp) i regeringen med Höyre, från att den bildades efter valet 2013. Frp lämnade dock regeringen i början av 2020, men fortsatte att vara en del av dess underlag. Frp har nu runt 11 procent.
Underlag för Solbergs regering var sedan 2013 även de två små partierna Kristelig Folkeparti (KrF), motsvarar Kristdemokraterna, och Venstre, som motsvarar Liberalerna. Fast de, på vardera fem procent, stod då utanför regeringen, men samarbetade med den.
Venstre gick med i regeringen i början av 2018 och KrF i början av 2019. Det blev första ickesocialistiska majoritetsregeringen sedan 1985. Men den varade bara ett år, till Frps utträde.
Mätningarna visar att det troligen blir regeringsskifte i socialdemokratisk favör. Det partiet och ledaren Jonas Gahr Störe kan i så fall bilda ny regering. Kanske blir det ihop med Senterpartiet, motsvarar alltså Centerpartiet, som i Norge är i samma block som Socialdemokraterna som heter Arbeiderpartiet, AP.
I vänsterblocket ingår även Socialistisk Venstre (SV), som motsvarar Vänsterpartiet. Om de kommer att ingå i en ny regering ledd av Störe är oklart. Senterpartiet vill helst att bara de och AP bildar regering. Men Senterpartiet har regerat med både AP och SV åren före valet 2013.
Senterpartiet och dess förhandlingsposition har dock försvagats under året. I slutet av 2020 var partiet jämnstort med AP och Höyre på mellan 20 och 21 procent. Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum var populär och det var också partiets politik och dess fokus på att landsbygden ska ha bra villkor.
AP och Störe hade problem vid årsskiftet och en del av dess väljare stödde Senterpartiet då. De har gått tillbaka till AP nu. Sista mätningarna inför valet ger AP 23 till 24 procent och Senterpartiet 13 procent. Höyre får 20 procent.
Två partier som är i opposition mot högerregeringen, men inte är delar i vänsterblocket, har bra väljarstöd inför valet. De är dels Miljöpartiet De Gröna, MDG, som har runt fem procent. Och dels ett långt åt vänster liggande parti som heter Rött (Rödt), också det på runt fem procent.
SV har nästan tio procent i mätningarna. De tre partierna i vänsterblocket har därmed runt 46 procent tillsammans. Till det kommer MDG och Rött på sammanlagt runt tio procent. Det är ett stort övertag för partierna i oppositionen till vänster mot högerregeringens underlag.
MVG har gynnats av klimat- och miljöfrågorna. Partiet har sitt högsta stöd i Oslo. En debatt finns om hur Norge ska göra med oljeutvinningen, om vissa oljekällor ska få vara oexploaterade eller inte för miljön och klimatets skull. Frp och Höyre är generellt för exploatering. AP var förut för, men är nu mer kluvet. Det och Senterpartiet har högre stöd utanför Oslo.
Norge har god ekonomi och är ett av världens rikaste länder räknat i bnp per invånare. Samtidigt finns det de som tycker att mer pengar borde nu gå till välfärd och de äldre. En stor oljefond finns. Men den vill inte regeringar oavsett politisk färg använda för mycket av, för att inte få inflation och för att ha kvar pengar på sikt.
I Norge är det spärr mot små partier på 4,0 procent. Över den erhålls minst 7 mandat. Men under den erhålls bara tre eller två mandat (eller ett eller inget). Valet kan avgöras av hur partierna hamnar runt spärren. Runt den är KrF, Venstre, MDG och Rött.