Tufft men korrekt beslut om vindkraftsparker

En regering måste vara kapabel att göra rätt prioriteringar.

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt försvarsminister Pål Jonson (M) under måndagens pressträff.

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt försvarsminister Pål Jonson (M) under måndagens pressträff.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-11-06 14:34
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen fattade nyligen beslut om ödet för 14 ansökningar om att anlägga vindkraftsparker. Det var bara en av dessa som fick klartecken, i havet utanför Stenungsund.

Det är ingen slump att just den parken ska ligga på västkusten. Det är milt uttryckt inte primärt från det hållet som regeringen och Försvarsmakten – eller vi, för den delen – har anledning att vara förberedda för att upptäcka fientlig aktivitet riktad mot Sverige.

I Östersjön är havsbaserad vindkraft ett problem ur säkerhetssynpunkt eftersom det skulle försämra Sveriges förmåga att exempelvis detektera kryssningsrobotar på väg mot svenskt territorium. På väg mot Sveriges befolkning.

Jag är lite förbryllad över det lättsinne med vilket Försvarsmaktens invändningar banaliseras. Om regeringens beslut, som gick på Försvarsmakten linje, skriver exempelvis Gotlänningens C-märkta ledarsida i GT att:

"Vindkraften var chanslös i drabbningen. Vill Försvarsmakten inte ha vindkraft i Östersjön blir det ingen. För regeringen lyssnar på Högkvarteret. Ingen vill vara den i regeringen som inte är mån om Sveriges förmåga att försvara sig."

När blev det något dåligt att vara mån om Sveriges förmåga till försvar? Jag vill absolut ha en regering som i enighet gör den prioriteringen.

Vad jag inte vill ha är en regering som bara frågar sig var vindkraftverken ska stå om de inte kan stå i havet och bara ignorerar Försvarsmaktens invändningar.

Man kan förstås fråga sig varför andra Nato-länder inte anser sig behöva samma inskränkningar för vindkraften.

Det enkla svaret är att de inte har inte samma geografiska förutsättningar. Mellan Gotland och Kaliningrad ligger öppet hav. Exempelvis Polen gränsar till Kaliningrad. Landvägen. Polens läge är mer utsatt än Sveriges och landet satsar mer än fyra procent av BNP på försvaret. Men vindkraftverk i Östersjön har inte samma betydelse för Polen som för Sverige. Det är som ministern för civilt försvar Carl-Oscar Bohlin (M) uttryckte det när regeringsbesluten kommunicerades:

– Vi kan av strategiska skäl inte låta bygga en radarskugga mot Kaliningrad. Länderna du refererar till har inte sin geografiska belägenhet på samma sida Östersjön som Sverige.

Det kan naturligtvis ha sin betydelse hur viktig man anser vindkraften vara för energiförsörjningen. Men så länge vindkraften bara levererar när det blåser och så länge man inte framgångsrikt har löst ett hållbart sätt att lagra elenergi från vindkraften så kommer andra energikällor att behövas för att täcka upp. I synnerhet väderberoende energiproduktion är inte tillräckligt strategiskt betydelsefull för att det ska motivera försämringar av Sveriges säkerhetsläge.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.