Oroväckande att världens diktaturer knyter vänskapsarmband

Vi börjar se allt fler otippade relationer formas mellan olika länder. Vad kommer det egentligen få för konsekvenser?

Erdogan har sträckt ut en vänskaplig hand till Putin.

Erdogan har sträckt ut en vänskaplig hand till Putin.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-11-26 15:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Världen post-covid har inte varit så trevlig. Hög inflation, osäkerhet, nya krig som startas – det har varit det ena efter det andra. Det hade varit trevligt med lite hoppfulla nyheter någon gång. Men med Trumps vinst i presidentvalet är det snarare tvärtom. Vi måste fortsätta förvänta oss dåliga nyheter åtminstone de kommande fyra åren. Redan veckor efter valet har vi fått dåliga nyheter – världens diktaturer stärker sina relationer och verkar vara mitt uppe i att knyta vänskapsarmband för att ge varandra. 

Trots Turkiets desperata förhoppningar om att en dag bli en del av EU så visar man nu en annan sida. Tidigare har Erdogan genom flyktingavtalet mellan EU och Turkiet försökt få till en förhandling om medlemskap. Men man har väl någonstans insett att det aldrig kommer hända, då man nu i stället valt att sträcka ut en hand till Putin. Erdogan menar att man borde öka samarbetet mellan Turkiet och Ryssland inom flera områden, exempelvis handelsvolymer. Samtidigt har Turkiet tidigare fördömt Rysslands invasion i Ukraina, men inte gjort mer än så. Man har inte lagt in några sanktioner. Om det inte redan var kört för Erdogan att gå med i EU, så kysste han precis medlemskapet adjö. Det är alltid oroväckande när två auktoritära stater vill samarbeta. Det finns risk för större invasioner – fler maktspel och större brott mot folkrätten. Det är illa nog med en man i kostym som inte respekterar mänskligt liv. Sätt ihop två och situationen blir inte lugnare. 

På andra sidan Atlanten är det en annan man som också väcker oro. Elon Musk. Han började som ett teknikgeni. Man beundrade hans innovationer såsom elbilar och möjlig turism till Mars. Han hade en vision och en önskan om att till synes göra världen bättre. Men nu verkar Kina se honom som en väg till att stärka relationerna mellan USA och Kina. Eftersom Musk har en fabrik i Kina och därmed ekonomiska intressen i landet. 

Sanningen är dock att USA aldrig skulle stärka sina band till Kina så länge de är ett kommunistiskt land – inte ens för att tillsammans kunna vinna över Ryssland...eller? Risken finns dock att Elon Musk förvärrar situationen, genom att antingen uttala sig klumpigt eller i värsta fall dra sig ur och flytta fabriken någon annanstans. Musk har dock varit överraskande positiv gentemot Kina. Frågan är om det är Musk eller Kina som kommer straffas för den romansen? Kommer Trump kasta ut Musk? Eller kommer han införa hårdare ekonomisk politik gentemot Kina? Det återstår att se. Dessa är frågor som borde ha diskuterats innan man ingick i ett samarbete, som bara kan ha setts utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Det är så det blir när teknikgenier och företagsledare ska försöka styra ett land. 

Att tro att det som händer just nu mellan Turkiet och Ryssland och Musk och Kina inte kommer få några konsekvenser är naivt. Det är alltid bra med goda relationer mellan stater. Men det här är stater som fundamentalt hatar varandra egentligen. De sitter på flertalet atombomber-koder som de inte bävar för att använda, skulle läget bli illa nog. Att försöka knyta vänskapsarmband mellan stater som inte vet vad genuin vänskap är kommer aldrig sluta väl. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.