Höj inte skatten när allt annat blir dyrare

Om skattehöjningar läggs på toppen av alla andra allt tyngre bördor så kan det bli för tungt att bära för många.

Två bördor räcker. Det behövs inte en tredje.

Två bördor räcker. Det behövs inte en tredje.

Foto: NG HAN GUAN

Ledare2022-05-20 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Senaste ledaren jag skrev handlade om Socialdemokraternas valprogram på Gotland, som är en veritabel önskelista av vaga men kostnadsdrivande förslag som partiet vill genomföra. Oklart hur.

Vad händer om Socialdemokraterna verkligen får makten och ska börja försöka att infria alla dessa till förhoppningar utklädda vallöften? Vore det så farligt om man höjer skatten rejält, för att få råd att blidka medborgarna med deras egna pengar?

Men den skattebetalande allmänheten är inget ymnighetshorn ur vilket man kan ösa oändliga resurser. Medborgarna upplever redan starten på en kostnadschock som urholkar deras inkomster och tär på marginalerna.

För det första har inflationen skjutit fart på ett sätt som vi inte upplevt på många år. För en vecka sedan meddelade Statistiska Centralbyrån att inflationen i april var 6,4 procent, vilket är långt mer än löneökningarna. Det är den högsta inflationen sedan år 1991, för 31 år sedan. Kostnadschocken drabbar verkligen inte bara kommunerna utan även medborgarna. Det märker de när de tankar bilen, betalar elräkningen eller handlar mat.

För det andra har räntorna börjat gå upp, vilket blir kännbart för alla som har exempelvis bolån. Inte omedelbart, för dem som har bundit sina räntor. Men för eller senare löper bindningstiden ut även för dem. Och allt tyder på att ränteuppgången kommer att fortsätta under både innevarande och nästa år.

Hur mycket dyrare blir bolånen? Handelsbanken skriver på sin hemsida:

"En procentenhets ränteuppgång motsvarar, efter skatt, ungefär 600 kronor mer i månaden per miljon i lån."

Tre miljoner i lån och tre procentenheter i ränteuppgång blir således 5 400 kronor mer i månaden, för att nämna ett möjligt scenario för en nivå av belåning. Ovanpå ökade kostnader för den allmänna prishöjningen. Ovanpå bensin och diesel som kostar en bit över 20 kronor litern.

Verkar det vara en bra idé i denna situation att kommuner och regioner lägger ytterligare sten på bördan och höjer skatten för medborgare som redan är tungt lastade?

Kommuner och regioner får det svårt nog att finansiera de åtaganden de redan har, utan att skicka dryga extraräkningar vidare till skattebetalarna. Att höja kommunalskatten slår lika hårt mot varje intjänad och beskattad hundralapp, oavsett hur många hundralappar den skattskyldige tjänar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.