Skolan ska bli en profilfråga för Moderaterna. Det lovade Ulf Kristersson när han talade på en särskild partikonferens om skolan. Och nog är det dags att Moderaterna flyttar fram sina positioner i skolpolitiken. Länge har frågan haft låg status inom det ledande regeringspartiet.
Då talar vi inte om aktiva moderater ute i kommunerna. Där finns många engagerade skolpolitiker i de moderata leden. Den passiva hållningen har präglat partiet centralt, i rikspolitiken och i valrörelserna.
För det senare finns praktiska skäl. I Sverige vinner man nämligen inte val på skolfrågor. Väljarna håller ekonomi, regeringsduglighet och brottsbekämpning högre. Strax efter kommer sjukvårdsfrågor. Skolan kommer som bäst på fjärde eller femte plats när väljarna rankar olika politiska sakområden.
Symptomatiskt är att det parti som gjort skolfrågan till sin huvudfråga – Liberalerna – är riksdagens minsta parti och skulle sannolikt inte klarat sig kvar utan stödröster från Moderaterna. Ändå är det Liberalerna som får styra skolan i Sverige. Partiet sitter på departementet och på de viktiga ministerposterna. När Moderaterna samlades för att diskutera den egna skolpolitiken var den mest seniora politikern Josefin Malmqvist som är gruppledare för Moderaterna i utbildningsutskottet.
Det var hon som tillsammans med Ulf Kristersson och partisekreteraren Karin Enström skrev under en debattartikel i SvD (15/11) som stakade ut Moderaternas nya linje. De fem förslagen; inga elevledda utvecklingssamtal, återinförd kvalitetsgranskning av läromedel (som Moderaterna själva tog bort 1991), bättre läsinlärning i lågstadiet, fler screeningar av kunskaper och en skarpare Skolinspektion, har alla kritiserats för att vara att sparka in öppna dörrar. Till exempel har rektorn och skoldebattören Linnea Lindquist påpekat att det inte finns något kontroversiellt i Moderaternas nya skolpolitik.
Men att vara kontroversiell är nog inte heller syftet i det här läget. Konferensen och utspelet ska nog mer ses som en intern milstolpe. Nu är det okej att vara moderat och intressera sig för skolfrågor igen. Att skolfrågor bara ska drivas av Liberalerna är inte av Gud givet.
Läser man noga det tal som Ulf Kristersson höll på den skolpolitiska konferensen kan man också se små förflyttningar i förhållande till friskolorna. Han hyllar visserligen det arbete som Per Unckel och Beatrice Ask lade ned på 1990-talet för att skapa det fria skolvalet. Dock tillägger Kristersson:
”Men resultatet blev ett friskolesystem som både rymmer banbrytande skolor – och rena extremistskolor, skojare och oseriösa koncerner som ger eleverna ledigt i stället för den undervisning som de har rätt till.”
Ulf Kristersson signalerar att han ser behovet av en skolmarknad med tydligare regler.
Det är positivt att Moderaterna vill gå fram tydligare i skolfrågorna. Även om skolan inte vinner val så bestämmer den landets framtid. För ett statsbärande parti måste skolan alltid vara högt prioriterad.