Ulf Kristersson tuffar till sig

Ulf Kristersson är duktig, men han klagar mycket och saknar jävlar-anamma. Så kan den kritik som finns mot Moderatledaren sammanfattas.

Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Ledare2022-02-03 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I de senaste opinionsmätningarna ligger Moderaterna på 20 procent eller strax däröver. Det är inte särskilt högt i ett nutidshistoriskt perspektiv, även om det är något högre än när Ulf Kristersson tog över.

Inom partiet tycker många att det är för lågt. De vet att det brukar krävas större stöd för att ta makten. Och nog borde intresset för det största oppositionspartiet vara bättre med tanke på tillståndet i landet; kriminaliteten, segregationen, lärarbristen, försvaret, energiförsörjningen, bensinpriserna, landsbygdens och industrins villkor. Få saker har blivit bättre under Socialdemokraternas åtta år vid makten. Mycket har blivit sämre.

Det finns en längtan efter ett annat ledarskap och en annan politisk kurs. Ändå lyfter det inte för Ulf Kristersson. Men kanske kan man spå en förändring.

I en längre intervju med Expressen (2/2) är Ulf Kristersson mer offensiv än på länge. Blir det regeringsskifte kommer han öppna för att bygga ny kärnkraft, och på fler platser. Kristersson lyfter fram att det finns ett historiskt läge. I och med att Centerpartiet har bytt sida och att det blå regeringsalternativet samtidigt får stöd av Sverigedemokraterna finns för första gången alla kärnkraftsmotståndarna samlade till vänster. Om det blå alternativet får majoritet i riksdagen kan man välja en ny linje. Det skulle gynna både klimatarbetet, säkerhetspolitiken och svenska företag och konsumenter.

En annan tung fråga där Kristersson tänker använda tillfället och inte invänta S är Nato. Sverige kan, i samverkan med Finland, anta en så kallad Nato-option. Det kan komma snabbt vid regeringsskifte för en riksdagsmajoritet finns redan. Kristersson menar Socialdemokraterna inte kan ha evigt veto i frågan. Där har han helt rätt. Moderaterna borde överhuvudtaget inte låta S komma undan med sin, givet den säkerhetspolitiska situationen, undermåliga försvarspolitik. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har prioriterat att återetablera bygderegementen som Försvarsmakten inte vill ha, framför att så långt som möjligt förstärka försvarsförmågan här och nu.

Därför är det rätt av Ulf Kristersson att anta en tuffare ton och poängtera de stora politiska skillnaderna mellan oppositionen och regeringen. Att Kristersson faktiskt tänker köra över S också i centrala frågor är precis vad väljarna behöver få veta.

För det är inte längre endast i de små frågorna landet behöver en annan strategi. Det är i de stora strategiska vägvalen Sverige behöver gira. Ulf Kristersson har länge visat att han är påläst och en ordningsman – den vuxne i rummet. Men väljarna måste också kunna lita till att det verkligen blir förändring vid ett maktskifte.