Under 2025 är det staten som ska banta

Att leva mer hälsosamt är ett av de vanligaste nyårslöftena. Staten borde definitivt ta efter.

Smalare. Staten måste minska i omfång, skriver Elin Venholen.  Huvudsaken är att de faktiskt grundläggande statliga uppgifterna fungerar.

Smalare. Staten måste minska i omfång, skriver Elin Venholen. Huvudsaken är att de faktiskt grundläggande statliga uppgifterna fungerar.

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Ledare2024-12-23 08:23
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är säkert många som börjat fundera på sina nyårslöften för 2025. Någon kanske vill hitta en ny hobby, medan någon annan vill spara ihop till drömlägenheten. Det allra vanligaste nyårslöftet är annars år efter år att röra på sig mer och äta mer hälsosamt. Det går att beskriva som att många svenskar har som nyårslöfte att banta. Ordet banta kan översättas till “slim down” eller att minska i omfång.

Implikationerna av att människor ska minska i storlek diskuteras flitigt och säger kanske en del om vårt samhälle. En sak som däremot diskuteras allt för lite och där behoven av en bantningskur är akuta är när det kommer till den svenska staten.

Vilken bantningsmetod bör staten då välja? Faktum är att staten till skillnad från oss människor kan punktförbränna på flera områden. Det är till och med nödvändigt att arbeta med flera tillvägagångssätt för att staten ska nå en acceptabel storlek. En högt rekommenderad metod att börja med är att fokusera på den evigt expanderande byråkratin. Den stora staten skapar stora problem för medborgarna. När varje dassbygge (eller förbränningstoalett) kräver dispens eller varje sunkbar måste servera trerätters utan att det kan motiveras, tar staten alldeles för stor plats i människors liv. Kontroll är och tillsyn är självklart och viktigt på vissa områden, men det kan ofta kännas som att man som medborgare drunknar i mängden regler. Om processerna är krångliga riskerar förtroendet för hela staten att minska, även för de delar som inte är drabbats av samma svullnad.

Efter att byråkratin tappat några kilon, är det också nödvändigt att minska övervakningens omfång. De senaste åren har övervakningspolitiken minst sagt gått på ett överskott. I början av december presenterade regeringen ett förslag om att slopa tillstånd för kameraövervakning. Gränsen för övervakningen och hela rättspolitiken har minst sagt förflyttats. Staten har svällt över alla rimliga nivåer på detta område. Denna typ av gränsförflyttingar är dessutom svåra att flytta tillbaka, men det finns definitivt skäl att banta övervakningssamhället.

År efter år har staten genom allt fler myndigheter och ett ökat kontrollsystem expanderat på flera områden. Det har ofta visat sig vara både dyrt och krångligt. Det upplevda behoven av en större kostym slukar ständigt allt mer resurser. Men om staten på riktigt skulle banta ner till det nödvändiga och effektiva, skulle inte heller skatten behöva vara så hög.

Allt staten gör eller kräver är naturligtvis inte dåligt. Tillsyn och tillstånd krävs i vissa fall för att vi inte ska fara illa. På samma sätt är det självklart att brottsbekämpningen ska vara effektiv och att det kräver nya verktyg. Det som inte är självklart är varför staten måste växa och ta mer plats i vanliga människors liv för varje år som går. Staten kan inte skydda oss från alla eventuella faror, och ska inte reglera varje del av våra liv, utan huvudsaken är att de faktiskt grundläggande statliga uppgifterna fungerar. Staten ska helt enkelt inte roffa åt sig av medborgarnas tid, pengar eller privatliv enbart för att de har makten att göra så. 
Politikens nyårslöfte till oss alla borde därför vara en rejäl statlig bantningskur. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.