Skulle tillståndsprövad brunnsborrning avfolka Gotland?

En allianspolitiker påstod under gårdagens fullmäktige att tillståndsprövning för brunnsborrning riskerade att avfolka ön.

Genrebild av en brunnsborrning.

Genrebild av en brunnsborrning.

Foto: Björn Lindgren/TT

Ledare2021-12-14 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Då vet vi det. Att är det viktigare för alliansen och SD att skydda människor från byråkrati i form av tillståndsprövning än att skydda människors hälsa och miljön från risken att få sin brunn förstörd.

Det går ju alltid att utvärdera och omvärdera om dagens beslut visar sig vara dåligt, menade en alliansföreträdare under debatten. Det känns ju tryggt, eller???

För hur många brunnar ska få lov att förstöras innan man inser att det skulle vara bra med den extra säkerhetsnivå som en tillståndsprövning för brunnsborrning skulle innebära.

Frågan visar återigen hur lågt förtroende Alliansen och Sverigedemokraterna på ön har för offentliganställda. När regionens egna tjänstepersoner tillsamman med Länsstyrelsens experter anser att det skulle vara bra om även brunnsborrning blev tillståndspliktig körs de över av Alliansens egna experter. Under gårdagen kunde man uppfatta att alliansens fullmäktigegrupp innehöll en egen liten expertpanel när det gäller brunnsborrning.

Här ska tydligen inte tjänstepersoner, som anställts bland annat för att skydda öns grundvatten, pådyvla vanligt folk en tillståndsprocess då det finns folkvalda experter som inte ser några som helst problem med brunnsborrning. 

Längst gick inte förvånande liberalernas Claes Nysell i sitt anförande när han kallade samhällsbyggnadsförvaltningens tjänstepersoner för ”så kallade experter”. 

Nysell menade också att då ”Det finns så otroligt många sätt att tillgodose behovet av vatten” behövde vi inte ge vårt grundvatten en extra skyddsbarriär i form av tillståndsprövning för brunnsborrning.

Nysell argumenterade också för att ett tillståndsförfarande för att skydda öns grundvatten kunde leda till att all verksamhet tvingas läggas ner och Gotland avfolkas helt. Detta genom en liten beskrivning av den sista gotlänningens avskedsord till sin kära ö. "Ja, men vi hade i alla fall vatten."

Regionens politiker har under lång tid varit överens om att vattnet ska gå först i frågor där andra frågor också ska tas med i beslutet. Och när det gäller vårt grundvatten borde vi väl ha någon form av försiktighetsprincip, kan man tycka. Det är ju inte så att vi kan rena förorenat grundvatten hur som helst. Dessutom drabbar en förstörd vattentäkt ett större område en den enskilda brunnen. 

Men så fort man som allianspolitiker ser en risk att företag och privatpersoner kan drabbas av högre kostnader eller en myndighetsprövning ser man rött. Då är det inte längre vattnet som går först. Oberoende av att myndigheten i detta fall inte sett några problem med varken höga kostnader eller långa handläggningstider för tillståndsprövningen. 

Nu beslutades det alltså att det ska vara fortsatt fritt fram att borra brunn hur man vill, precis som alliansen och SD ville. I alla fall så länge man anmäler det i efter hand. Och Clas Nysell drog nog en suck av lättnad då han och hans kamrater räddade Gotland från att avfolkas. I alla fall på grund av en betungande byråkrati i form av tillståndsprövning för brunnsborrning.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.