Det hör inte till vanligheterna att en enskild ledamot i en politisk nämnd skriver ett eget pressmeddelande efter ett sammanträde. Men i veckan hände det. En, vad det verkar, blixtrande eldfängd centerpartist går till attack mot majoritetens beslut att avslå bygglov för två permanentbostäder i Lokrume. Där planerar de för ett generationsskifte på en gård och ville få bygga på egen mark. Centerpartisterna och kristdemokraten i miljö- och byggnämnden ville säga ja, men röstades ner.
– En sådan här myndighetsutövning är djupt omoralisk mot de sökande som både får dubbla besked och drar på sig onödiga kostnader. Det är knappast rättssäkert när nämndens majoritet kommer till olika slutsats beroende på dagsform säger Lars Thomsson i sitt eget pressmeddelande.
Kritiken mot S-och M-ledamöternas dagsform syftar på att ärendet om förhandsbesked för de två bostadshusen i Lokrume varit uppe i nämnden i juni, med exakt samma handlingar, hävdar Thomsson. Förra gången sade nämnden ja till platsen och ja till föreslagen avloppslösning.
Enligt Thomssons historieskrivning skulle sökanden därefter påvisa att det fanns tillgång på vatten och lät göra två borrhål, en för varje fastighet. Båda visade god tillgång till vatten.
Sedan kommer den politiska svängningen. Majoriteten kommer till motsatt ståndpunkt trots att inget nytt framkommit i ärendet, säger Thomsson.
Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden säger till Gotlänningens ledarsida att:
– Bygglovsfrågan är inte löst för att avloppsfrågan fått ja.
Lars Thomsson beskyller den politiska S & M-majoriteten för att agera både rättsosäkert och landsbygdsfientligt, men Unger värjer sig mot den kritiken.
– Det är lätt att vara i opposition och populistiskt grymta: ”Vi vill, vi vill”, säger Andreas Unger och hävdar att ett ja hade kunnat leda till rättsprocess.
– Om vi hade godkänt bygglovet i Lokrume hade vi kunnat bli åtalade. Jag vill inte sitta i rättegång och försvara beslut som är tveksamma. Vi ska följa lagen, säger han.
Det som fick majoriteten att dra i bromsen och avslå bygglov vid Lauks i Lokrume var upptäckten att det stod vatten på platsen för det tänkta bygget.
– Står det vatten på mark måste vi ha koll på det, säger Unger. Jag kan inte basera myndighetsutövningen på en politikers hörsägen att det inte är översvämningsrisk.
Det riskerar att drabba de gotländska skattebetalarna, säger han. Framtida husägares försäkringsbolag kan stämma regionen för att huset fått bygglov på en olämplig plats om det skulle uppstå vatteninträngning. Om nämnden beviljar bygglov så måste politikerna vara säkra på att vattnet rinner bort, förklarar han sitt avslag.
Under samma sammanträde med miljö- och byggnämnden röstade majoriteten också nej till ett par bostäder vid Botarve i Öja. Det sved också i Thomsson. Burgsvik är en skolort som behöver ny permanentbebyggelse.
Men den moderate nämndordföranden Andreas Unger motiverar avslaget med att det är alvarmark. Det har tidigare avslagits större byggplaner där, säger han. Att då ”smyga upp husen, hus för hus istället” var inget han ville medverka till.
Politisk osämja kan ibland kallas käbbel. Ibland dras skällsordet ”populism” fram som kort på det politiska spelbordet. Men när Andreas Unger kallar Lars Thomssons uttryckta förvåning över oväntade avslag på bygglov, för populistiskt så känns det fel.
Populismen är inte den ideologi som normalt sett får en centerpartist, som Thomsson, på fötter i debatten. Däremot är decentralism det. En önskan att motverka koncentration.
I det här fallet att permanent liv på landsbygden är av godo. För generationsskiften på gårdar, för inflyttning i nya hus på skolorter.
Tack till både politisk majoritet och opposition för de gånger ni är osams. Populistiskt eller ej – det blir roligare!