Uppmaningar om att inte tappa hoppet ekar tomma

När den här tidningen kommer ut kanske vi vet mer om vad som hänt i Göteborg där en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i går morse skadade fler boende allvarligt.

I skrivande stund är det oklart vad som orsakade explosionen men polisen är relativt säker på att det var ett planerat illdåd.

I skrivande stund är det oklart vad som orsakade explosionen men polisen är relativt säker på att det var ett planerat illdåd.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2021-09-29 06:14
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I skrivande stund har det inte rapporterats om något dödsfall.

När ett terrordåd begånget av ett "yttre hot" har genomförts brukar ganska snart någon ta på sig brottet. Terroristen i Oslo och på Utøya hade ett dokumenterat manifest med sin förklaring till sitt nidingsdåd. 

När det handlar om islamistisk terror går berörd cell stolt ut i egna kanaler och "tar på sig" skulden.

När det handlar om kriminella nätverk och dåd riktade mot någon annan i den kriminella världen går budskapet också fram, men bara till dem som är direkt berörda. Andra får leva i en skräckfylld tillvaro och undra var det ska hända nästa gång.

Än så länge vet vi ingenting om vad som ligger bakom explosionen. Det hindrar så klart inte alla som tror sig veta att i sociala medier ranta om sina standardförklaringar till vad det än är som hänt.

Maktlösheten är stor och uppmaningarna från statsministern att "samhället alltid är starkare än brottsligheten", att det "aldrig får bli hopplöst" tröstar ingen när våldet bara fortsätter.

Samtidigt är det mycket svårt att förstå vilka insatser, framför allt SD och M, anser att regeringen bör göra i den omedelbara stunden. "Hur länge ska detta få pågå?" frågar man sig som om det bara var att bestämma i Rosenbad att nu får det vara slut.

Regeringen skyller på Alliansens bristande handlingsförmåga under deras tid i regering. Högeroppositionen förklarar att man lagt en hel rad förslag på åtgärder som man menar skulle ha påverkat utvecklingen i hög grad om de genomförts.

Att regeringen inte genomför Moderaternas politik är kanske inte så konstigt och det betyder självklart inte att man inte gjort något alls.

Det skulle varit klädsamt om politikerna på båda sidor erkände att ingen lyckats och inte minst, att det inte är enkelt.

Medan politikerna tjafsar om vem som bär mest skuld lever många i stor oro där fagra ord om hopp och anklagande ord om vad som borde ha gjorts av någon annan blir som ett hån.

På Gotland har flera anlagda bränder i nära anslutning till bostäder lett till oro och ilska den senaste tiden. Fullt berättigat så klart. Hur skyddar vi oss mot all denna galenskap? 

På tal om galenskap. I dag hävs restriktionerna och svenskarna kan resa sig från sin karantän och gå ut på gatorna som vanliga människor igen. Men myndigheterna är inte beredda att öppna ventilen helt. I Stockholm har polisen bestämt om fortsatta restriktioner gällande hur många man får ta in på ett fotbollsderby i helgen (AIK-Djurgården).

AIK:s vice klubbdirektör är oroad över det sena beskedet: "Om vi inte vet villkoren har vi svårt att styra till exempel supportrar till olika läktare och då kan det bli en ökad osäkerhet med supportrar från olika lag som mixas. Det blir ju också svårt att planera med personal; hur många publikvärdar och ordningsvakter som behövs" sa han till TT i måndags.

Det kan alltså bli en ökad säkerhetsrisk om man blandar vuxna personer som hejar på ett fotbollslag med vuxna personer som hejar på ett annat fotbollslag. Ibland finns det väldigt enkla lösningar för att undvika våld. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.