USA låter Japan få militära muskler

Japans premiärminister Shinzo Abe.

Japans premiärminister Shinzo Abe.

Foto: WANG Zhao/AP/TT

Ledare2020-01-07 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tyskland och Japan förlorade Andra världskriget. Totalt dog minst 55 miljoner i kriget.

Segrarna, de allierade med USA i spetsen, såg till att Tyskland och Japan avrustade. Tanken var att de inte skulle utgöra militära hot igen. Båda länderna kom att ockuperas av segermakterna första åren efter 1945.

Ett kallt krig kom snabbt att bli realitet, mellan de av USA ledda västerländska demokratierna och de av Sovjetunionen ledda kommunistiska diktaturerna. Kina kom en tid att höra till de senare, men agerade alltmer efter en egen linje.

Två Tyskland skapades i slutet av 40-talet, av USA, Storbritannien och Frankrike respektive Sovjetunionen. De fyra hade haft var sin ockupationszon. Först efter Berlimurens fall enades Tyskland. 

Västtyskland, senare Tyskland, var och är i Nato, men har haft en försiktig linje på militära området. Stegvis har dock landet blivit mer som andra länder i exempelvis Nato och deltagit bland annat i Afghanistan med militär.

Japan kom i sin författning efter Andra världskriget att ha inskrivet att bara ha självförsvarsstyrkor. De skulle inte vara militärer eller soldater, utan en uniformerad kår.

Nu ska Japan delta vid inloppet till Persiska viken med militär: en jagare, några helikoptrar och spaningsplan.

USA uppges ha tryckt på för att få Japan att ta större militärt ansvar, för att skydda sin och andras handelstrafik till sjöss.

USA har nämligen, i eran efter kalla krigets slut och när kriget mot terrorismen krävt resurser, velat att andra länder tar större militärt ansvar. Det gäller i försvarsanslag och deltagande i militära operationer. 

Dessa tongångar från USA fanns redan under Barack Obamas presidenttid. Före honom kom USA:s krig i Afghanistan och Irak att kosta och kräva många soldater. 

Så även under George W Bush tid som president ville USA att andra västliga länder mer skötte sitt försvar så USA kunde flytta trupper dit USA behövde dem bättre.

Under Donald Trump som president stärks denna USA:s hållning. Andra, ofta rika länder som Japan och Tyskland, bör bidra med mer militärt anser USA. 

Trump har sin nationalistiska politik, USA först, som gör att USA under hans ledning vill att andra länder gör mer själva på militära området.

Även om det finns en logik ekonomiskt att rika länder som Tyskland och Japan mer bekostar sin militär är det en av USA ändrad linje. Detta jämfört med efter Andra världskriget då USA ville att de två länderna skulle ha liten, begränsad militär. Och i Japans fall vara inriktad på självförsvar.

Nu vill USA att Japan rustar upp och har flottenheter långt från Japan. Att ett militärt starkt Japan nästan krossade USA i anfallet på Pearl Harbor på Hawaii 1941, och att Japan bör ha en begränsad militär, är inte tungt vägande för USA längre.