Ung Företagsamhet har funnits i Sverige sedan 1980 och sedan dess har 420 000 svenska ungdomar drivit ett UF-företag.
Att få en inblick i, och prova på, entreprenörskap är oerhört värdefullt för många unga. Alla är inte gjorda för att briljera i teoretiska ämnen men är inte heller intresserade av de yrkesinriktade program som finns och är mer inriktade på att utbilda anställda i olika branscher, även om man även där jobbar med UF.
UF Gotland har hjälpt till att skapa många företag genom åren. Årets gotländska UF-företag visar upp sig på en mässa i mars nästa år, gå gärna in på deras hemsida och läs om alla fantastiska företag.
Ung Företagsamhet har också tagit fram utbildningsmaterial som kan användas så tidigt som i årskurs 4. Att så ett frö hos barn och unga gör att företagandet redan i ung ålder finns med som ett alternativ på frågan: vad ska du bli när du blir stor. Kanske inte så att man har en färdigformulerad affärsidé men har man läst om hur man driver ett företag och vad företagen betyder för vårt gemensamma samhälle så finns det med i ens medvetande.
Entreprenörerna, både de galna och de eftertänksamma, är ovärderliga för ett samhälle. Det är de som ser trender, växande behov och nya affärsidéer och agerar utifrån dessa. På det sättet får vi sånt som Kneippbyn, Biogas Gotland, Körsbärsgården, Gåsemora, Gotlandssnus, ImseVimse, Guteskolan och alla andra företag som skapar arbetstillfällen, tillväxt och som ger Gotland attraktionskraft.
En av Gotlands mest stridbara och kända entreprenörer är Pigge Werkelin. En person i vars huvud affärsidéerna sprudlar. Ibland går de i lås, ibland inte. Det ska till en stor portion övertygelse och uthållighet att driva en idé fram till en färdig produkt. Det gäller att inte fastna i irritation och bitterhet när något stöter på patrull.
Stöd och uppmuntran från myndigheter och politiker är ett måste, även när en idé inte går att genomföra på grund av lagar och regler. Myndigheterna bör ha inställningen att hjälpa en idé att förverkligas (inom lagens ramar) snarare än att leta orsaker att stoppa den.
Pigge har planer på en ekoby i Väskinde i området vid fastigheten som i folkmun fortfarande kallas Sjunde himlen efter att en butik med det namnet huserade där för några decennier sedan. Många människor skulle vilja leva både billigare och mer klimatsmart. Men det är svårt att få ihop en helhet kring sånt som boende och transporter.
Pigge Werkelin har tänkt till kring denna eftersökta helhet. I hans ekoby ska man kunna bo och leva med så litet klimatavtryck som möjligt utan att behöva flytta till en koja i skogen. Ett modernt boende med ett kollektivt tänk utifrån delningsekonomisk grund. Här finns är idéer om ett eget bräckvattenverk, renat spillvatten och solenergi.
Så grovt sammanfattat kan man önska att myndigheterna nu istället för att leta efter en sällsynt svamp som kan stoppa planerna letar efter möjligheter att förverkliga idén som ligger helt rätt i tiden.