Vad händer när gårdarna inte längre går i arv, när banden till jorden inte genomsyras av förfädernas blod, svett och tårar?
Att vara lantbrukare är mer än ett jobb. Visst kan även andra yrkesgrupper vara mer på jobbet än hemma men driver man en gård är jobbet (ofta) samtidigt ens hem. Att inte kunna åka hem från jobbet innebär väldigt speciella villkor.
Så här beskrev en bonde det för en författare av en krönika i tidningen Jordbruksaktuellt som handlade om generationsskifte: "En äldre bonde beskrev sitt ägande som ett livslångt arbetsläger, han sa det med glimten i ögat, men en viss sanning ligger det i att vara ägare av en jordbruksfastighet".
Drömmar om fyra veckors semester, dygnsvila, övertid och ob-tillägg är långt från de flesta egna företagares vardag men för lantbruksföretagen är du ännu mer bunden vid din arbetsplats.
Alla har inte möjlighet att anlita avbytare för att komma iväg, alla har inte egna anställda som kan klara verksamheten några dagar om du behöver komma ifrån.
Det är några av nackdelarna med yrket. Fördelarna är dock många. Det är något alldeles speciellt att leva sitt liv i samklang med naturens olika skeden. Att leva nära natur och djur är vetenskapligt visat bra för vårt välmående.
Samtidigt som man är bunden har man en stor frihet. Dessutom är möjligheterna och variationerna stora och svenska gårdar har en central position för framtidens lösningar, både vad gäller livsmedels- och energiproduktion.
Här finns stora möjligheter i och med den växande efterfrågan på växtbaserad föda. I dagens GT kan vi läsa om bröderna Svensson som tilldelas priset "Årets unga företagare" vid Hushållningssällskapets årsmöte i morgon. De odlar bland annat gråärtor som kan användas till vegobiffar och därmed utgöra ett mer närodlat alternativ till exempelvis kikärter.
Deras gemensamma företag visar ett modernt och framåtlutat lantbruk.
Utan gotländska gårdar med aktiva lantbruk hade mycket av det vi associerar med Gotlands unika värden gått förlorade.
Stränder och ängen hade snabbt vuxit igen. Utan gotländska gårdar hade Gotland inte klarat många dagar vid en kris där våra transportvägar stängs av från omvärlden.
Det går inte att sätta ett värde på allt detta som motsvarar de insatser som gotländska lantbruk står för. Därför är det också avgörande att de ges rimliga villkor, att det är enkelt att skifta en gård, att det finns utbildningar till yrket och att man får ersättning för de värden som verksamheterna tillför i form av landskapsvård och att hålla vägar till stränderna öppna och tillgängliga.
I morgon prisas en rad av dessa företrädare för öns gröna näringar vid Hushållningssällskapets högtidliga årsmöte. Det är på sin plats att skicka både gratulationer och tack till var och en av dem för deras insatser. Till alla som får pris i år men också alla andra: tack.