Till att börja med har jag en pinsam bekännelse. De senaste gångerna jag intagit en bättre måltid på krogen med tillhörande dryck och fått höra att det nu är slutserverat och snart dags att gå, så har jag tänkt för mig själv att:
– Åh, då kan jag gå hem och ta en tupplur, innan det är dags att lägga sig.
En bidragande orsak till det är förstås att man tvingats börja måltiden ovanligt tidigt, men icke desto mindre får det mig att känna mig osedvanligt gubbig.
Inskränkningarna i när restauranger får servera är bland de mest skadliga som någon bransch behöver uthärda. De har dessutom uselt stöd i forskningen, som inte tyder på att restauranger är någon vanlig lokal för smittspridning.
Värsta smittspridningsplatsen i Sverige hittills under pandemin kan vara Jokkmokk, där 1,8 procent av befolkningen smittats med covid-19 på bara en vecka. Viktigaste aennledning tros vara två dagars privat festande som många unga i Jokkmokk deltog i.
Privat festande är tyvärr en miljö där risken för smittspridning är stor. Och privat efterfestande i hemmiljö är tyvärr vad en i förtid avbruten kväll på krogen ofta övergår i. Alla är inte som jag och de ser inte tidig stängning på krogen som ett bra skäl till att återbekanta sig med sin kudde. De har påbörjat en livlig social kväll och vill att den ska fortsätta.
Jag känner mig rätt övertygad om att inskränkningarna för restauranger är kontraproduktiva. När de tvingar krogarnas gäster från en kontrollerad miljö till en okontrollerad, så ökar de smittspridningen istället för att minska den.
Vem är det som är pådrivande för denna skadliga regering av restaurangerna. Det är hur som helst INTE statsepidemiologen Anders Tegnell som i en SVT-intervju konstaterade att krogar och restauranger inte är en vanlig källa till smittspridning:
– Vi kan koppla väldigt få fall i Sverige till restaurangbesök så det är ingen risk, inget riskområde eller risklokal – som det har varit i många andra länder.
Besluten fattas löpande av regeringen. En regering i början av pandemin gjorde sig liten och förlitade sig på Folkhälsomyndigheten, men som med tiden blivit alltmer angelägen att framstå som självständig och handlingskraftig.
Restaurangbranschen har blivit regeringens pjäsoffer i en kamp som handlar mer om politik än pandemi. Tyvärr drabbar detta en bransch med många småföretagare. En bransch som är en vanlig väg in för nykomlingar på arbetsmarknaden, både för unga och för invandrare.
Men man ska kanske inte bli förvånad över att en regering som fattar många dåliga beslut gör så även på detta område.