I dag ska vi få reda på vilka restriktioner och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten aviserar inför sommaren och semestrarna. Det är många företagare på Gotland som håller tummarna inför den presskonferensen. Beskedet är en fråga om liv och död, inte bara i förhållande till coronasmittan, utan även för hårt prövade företag som kan räddas av en något så när normal sommar. En sommar utan gäster kan däremot bli outhärdlig.
Folkhälsomyndigheten ska väl lägga fast dessa riktlinjer utifrån sin sakkunskap. Men hur mycket hjälper sakkunskapen myndigheten att fatta rätt beslut, när underlaget är så bristfälligt? Vecka efter vecka, och månad efter månad, har passerat där budskapet varit att Sverige ska utöka antalet provtagningar. Och varje vecka har man misslyckats. Inte en enda vecka har vi i Sverige varit i närheten av att testa så många som vi har föresatt oss. Nu testas ungefär bara en tredjedel så många som borde varit fallet.
Jag blir extremt provocerad av att regering fortlöpande skyllt detta på regionerna, utan att regeringen bidragit till att lösa problemet. Vad är troligast? Att samtliga 21 regioner misslyckas med samma uppgift, av klantighet, ovilja, snålhet, eller slöhet? Eller att det är något fundamentalt fel med de förutsättningar som regionerna och andra institutioner jobbar under?
Regeringen har hela tiden varit ovillig att förändra förutsättningarna ch bär oundvikligen huvudansvaret för ett nationellt tillkortakommande.
Statsminister Stefan Löfven kommenterade i går det faktum att Sverige testar alldeles för få för covid-19:
– Där känner jag en frustration. Det borde varit fler som testats vid det här laget.
Frustrerad? Han uttrycker sig på ett sätt som låter oss förstå att han inte ser något eget ansvar för detta pågående misslyckande.
Under gårdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten & Co framkom att det nu finns tecken på att smittspridningen tilltar igen, bland annat i Västra Götaland. När Folkhälsomyndigheten ska avväga sommarens restriktioner och rekommendationer är det därför troligt att man, i en situation där kunskapen om smittspridningen är mer begränsad än den borde vara, kommer att visa stor försiktighet.
I så fall kan misslyckandet med testerna leda till att reserestriktionerna blir tuffare än nödvändigt vilket i sin tur för med sig att besöksnäringen umbäranden blir onödigt stora. Region Gotland och företrädarna för flera olika företagarorganisationer vädjade häromdagen om ytterligare hjälp till regionen i en skrivelse till regeringen. Det behovet riskerar att bli än mer akut i dag.