Slavarbete, ett systemfel som inte hör hemma i Sverige

Städare och bärplockare utnyttjas under slavliknande förhållanden medan byggarbetare från utlandet skadas och dödas på arbetet.

Städare från utlandet utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.

Städare från utlandet utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.

Foto: Terje Bendiksby

Ledare2023-12-17 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är två år sedan som Magdalena Andersson hamnade i blåsväder efter att Chilo Martinez – som skulle komma att bli känd som ”statsministerns städerska” – greps utanför hennes hem. Städerskan som inte hade fått sin lön utbetalad och som saknade arbetstillstånd i Sverige blev utvisad – och Andersson blev anklagad för att ha anställt företag med tvivelaktiga arbetsvillkor. 

Högern fick ett lätt jobb att attackera Andersson – som om kollektivavtal och goda arbetsvillkor inte är kärnan i socialdemokratisk politik. Det blev väldigt lätt att anklaga henne för hyckleri. Nu är Martinez tillbaka i Sverige för att vittna mot sin tidigare arbetsgivare. Hela incidenten visar på ett systemfel som inte hör hemma i Sverige.

Städerskor som arbetar många timmar för väldigt låg lön – eller ingen alls. Bärplockare som kommer till Sverige genom att behöva betala stora summor pengar till en rekryteringsfirma och hamnar i skuld. Personer som inte får sin lön utbetald och tvingas arbeta dag och natt för att kunna ställa mat på bordet till sin familj. Och byggarbetare som skadar sig då de behandlas som engångsarbetare och inte får rätt utrustning. Det är vanligt förekommande i Sverige – trots att det inte toppar medias nyhetsrapportering. 

Kanske är det därför det blev en chock för många när Magdalena Anderssons städerska blev gripen för att hon saknade arbetstillstånd. Trots att hon är den som utnyttjats. Att personen som drabbats av hemska arbetsgivare straffas är orimligt – men också en annan fråga i sig. 

Många menar att Andersson skulle kollat upp arbetsgivaren och ställt frågan om de har kollektivavtal. Men, det är inte hennes fel. Många firmor hävdar att de har kollektivavtal – när de i själva verket inte har det – eller följer det. Lösningen hade kanske varit en app eller hemsida där man kan säkerställa att företaget har sina kollektivavtal på plats. 

Men tills detta finns på plats har facken självklart en stark roll att ta på sig. Trots att den rollen ofta fallet platt då de sällan representerar personer som inte är medlemmar eller som är här tillfälligt för att arbeta. Chilo Martinez däremot representeras av fackförbundet SAC, vilket lett till att hon kan utkräva sin ersättning genom ett tvistemål.

Det är dessutom ett ovanligt tvistemål att ta upp i Sverige – trots att det är många som drabbas. Städfirman har dessutom skjutit upp förhandlingen tre gånger efter att ha bestridit kravet. Trots högerns skepticism är en sak säker – hade Magdalena fått bestämma hade företaget inte gått fritt från det här. Att få sin lön utbetald är en av de grundläggande principer i arbetsrätten – och i ett samhälle som är byggt på välfärd. 

Hur mycket högern än försöker beskylla Andersson så är det en sak de inte förstår - att deras politik aldrig kommer åtgärda problemen med tvångsarbete. Trots deras hårdare tag och vilja att låsa in kriminella för alltid och kasta bort nyckeln – så kommer deras lista över kriminella aldrig inkludera arbetsgivare som utnyttjar människor från andra länder. Deras politik kommer alltid gynna företagen och arbetsgivaren. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.