Jag är skeptisk till friskolor och det fria val av skola som är kopplat till det. Och friskolor som får drivas av företag som kan ta ut vinst finns bara i Sverige. De bör tas bort.
I många länder finns dock stiftelser eller organisationer som driver skolor, där eventuella överskott går till verksamheten. Ska friskolor finnas bör de vara sådana.
Genom åren har nackdelar med friskolor framkommit, som betygsinflation, segregationsmekanismer, marknadsföringsinriktning som ger en logik där en välartad fasad visas upp, företagstänkande som slår ut förvaltningstänkande så negativa saker tystas ned eller är företagshemligheter.
En statlig utredare, Björn Åstrand, presenterade måndag 27/4 en utredning. En slutsats är att platser på populära skolor bör tillsättas via lottning eller kvotering.
Dagens system med kötid gynnar väletablerade, välinformerade familjer som sätter barn i kö i spädbarnsålder. Familjers klass- och invandrarbakgrund spelar då roll för hur barn lyckas i skolan. Väldigt många av de attraktiva skolornas platser är upptagna i tidigt skede.
Utvecklingen har gått åt fel håll, med ökad segregering, slår utredaren fast. Det har gjort att likvärdigheten i skolan har brister. Staten måste ta större ansvar för att minska segregation och öka likvärdigheten i skolan, som nu är kommunalt förvaltad och även har friskolor, även om läroplaner är fastslagna på statlig nivå.
Kommunala skolor föreslås kompenseras med en högre skolpeng. Det är bra, eftersom de skolorna måste ta emot elever som inte får plats på friskolor och som kan tänkas vara mer krävande i undervisning av olika skäl.
Den statliga myndigheten för skolan, Skolverket, föreslås få en mer regional organisation. Även det är bra. På 90-talet då verket inrättades för den då nyligen kommunaliserade skolan hade Skolverket en mer regional struktur.
Utredaren har identifierat brister med dagens system med skolval och friskolor. Han kommer med en del förslag som skulle kunna rätta till dem. Det är bra, även om det inte är säkert att åtgärderna tar bort alla nackdelar.
De som likt jag har en negativ syn på systemet med friskolor och skolval har i utredningen fått många farhågor bekräftade. Förhoppningsvis tar borgerliga partier som är anhängare av friskolor och skolval intryck av de brister utredaren har visat på.
Eftersom de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen måste några av dem närma sig S och regeringen, där även Miljöpartiet sitter som är anhängare av friskolor och fritt skolval, för att förslag till förbättringar i linje med utredningen ska kunna genomföras.
Utredning visar att skolans brister måste lösas
En statlig utredare har visat på brister i skolan och föreslår åtgärder för att rätta till dem. Det blir uppgiften för partierna.
Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand presenterar utredningen om en mer likvärdig skola.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.