Tyskland har valt att efter årsskiftet avveckla tre av de sex kärnreaktorer som fortfarande varit i drift. Är detta ett bra tillfälle att ytterligare gröpa ur en redan ihålig europeisk energimarknad och göra landet än mer beroende av ryska leveranser av gas med mera? Efter nästa årsskifte ska även de tre sista reaktorerna tas ur elproduktionen.
Frankrike väljer istället att satsa än mer på kärnkraften, i ett land där den redan står för huvuddelen av elförsörjningen.
Att Tyskland slutar använda kärnkraft är inte bara ett säkerhetspolitiskt problem och ett energiförsörjningsproblem utan orsakar också gigantiska koldioxidutsläpp. Och oerhörda merkostnader. I Frankrike är kostnaderna för elproduktionen inte ens hälften så stor som i Tyskland. Men i Frankrike är elproduktionen ändå, till skillnad från i Tyskland, nästan helt koldioxidfri.
Det är förmodligen Frankrike vi har att tacka för det besked som kom på nyårsafton. EU-kommissionen meddelade att kärnkraften klassas som hållbar, vilket påverkar hur den beskattas och kategoriseras i miljöhänseende, vilket kan bidra till att öka intresset för att utveckla och investera i ny kärnkraft.
Detta ville inte den svenska regeringen bidra till, trots att vi med våra sex återstående reaktorer fortfarande är beroende av kärnkraft. Trots att Sverige skulle behöva bygga nya kärnkraftverk som kan bidra till en stabilare, miljövänligare och människovänligare elmarknad.
Anledningen till de senaste åren av reaktoravvecklingar i Sverige har varit den styvmoderliga behandlingen i form bland annat av pålagor och att man inte tagit hänsyn till att kärnkraft är baskraft som kan leverera även när det inte blåser och när solen inte skiner. Under dessa skruvade förutsättningar har Miljöpartiet gillat att hävda att det är "marknaden" som bestämt att kärnkraftverk ska avvecklas i Sverige. Denna officiella linje glömde dock MP:s klimat- och energipolitisk talesperson Lorentz Tovatt alldeles bort när han författade ett inlägg på Facebook häromdagen:
"Haha det år så kul med kärnkraftshögermän som låtsas att vi i MP motarbetat kärnkraften 'i smyg' för att sen skylla på marknaden. Löjligt. Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedlagda reaktorerna rullat vidare."
Jag delar den bedömningen.
Men det är ju inte givet att den gynnar Miljöpartiet att skryta med hur man avvecklat koldioxidfri elproduktion. Frida Wallnor påminner på Dagens Industris ledarsida om hur opinionen om kärnkraft har svängt:
"2003 ville hela 41 procent av svenskarna avveckla kärnkraften, medan bara 16 procent kunde tänka sig en utbyggnad, enligt Sifo. [...] I dag är en majoritet, 51 procent, för att nya kärnkraftverk ska byggas i Sverige, enligt en mätning som Sifo gjort på uppdrag av Teknikföretagen."