Utvisning kan vara effektiv brottsbekämpning

När pandemin upptar mindre av vår uppmärksamhet så debatteras en ännu hotfullare farsot: gängkriminaliteten.

Varför ska personer utan medborgarskap men med koppling till gängkriminalitet få stanna i landet? Bilden togs efter en skjutning i Uppsala i somras.

Varför ska personer utan medborgarskap men med koppling till gängkriminalitet få stanna i landet? Bilden togs efter en skjutning i Uppsala i somras.

Foto: Ida Hallmén

Ledare2020-09-18 05:56
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag såg en intervju med Fredrik Kärrholm, som även är intervjuad i artikeln nedan, på Axess TV. Våldet, kriminaliteten och i synnerhet gängkriminaliteten har åter kommit att dominera samhällsdebatten. Men Kärrholm vände på det. Han såg det snarare som att pandemin och den ekonomiska nedgången tillfälligt dominerat, men att våldsepidemin nu på goda grunder återtagit platsen som det som oroar medborgarna mest.

Pandemin har fått tragiska konsekvenser, men den kommer att ta slut.

Konjunkturfallet må vara brant, men ekonomin utvecklas i cykler och vi kommer att få en uppgång igen.

Det finns däremot ingen sådan automatik som kommer att vända trenden för kriminaliteten. Den är ett samhällsproblem som kan fortsätta förvärras över lång, lång tid. På så sätt utgör den, långsiktigt, ett större och mer samhällsomstörtande hot. Och den är ett stort hot redan i dag, inte bara på grund av uppmärksammade mord, skjutningar och sprängningar. Det handlar också om utpressning, människorov, övergrepp i rättssak, tystande av vittnen, beskyddarverksamhet och mycket mer som är typer av brottslighet som vi tidigare inte haft mycket av i Sverige.

Moderaterna presenterade i går ett tiopunktsprogram med hårdare tag mot gängbrottsligheten. Det som uppmärksammades mest var det nya förslaget om att utlänningar som rör sig i kriminella miljöer ska kunna utvisas utan att de dömts för något brott.

Det kan låta drastiskt och rättsosäkert. Men faktum är ju att en annan typ av samhällsfarliga element redan kan utvisas utan att ha dömts för att ha brutit mot lagen om de bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet. Är inte organiserad gängbrottslighet ett hot mot rikets säkerhet, om än på ett annat sätt än exempelvis terrorism?

De som skulle kunna hotas av utvisning är ju vidare inte medborgare i landet. De som inte är medborgare har ingen självklar rätt att uppehålla sig i landet och det är väl inte så egendomligt om Sverige skyddar medborgarna mot potentiella hot.

Det är ett par av de andra förslagen på Moderaternas tiopunktsprogram som jag egentligen finns betydligt mer problematiska ur ett rättsligt perspektiv. Dit hör exempelvis använda det av anonyma vittnen. Det är begripligt att sådana aktualiseras i det här läget, när många inte vågar vittna mot vissa typer av brottslingar. Men det är också ett stort steg bort från principer som ska ge anklagade en rimlig möjlighet att försvara sig.