Så löd budskapet från Region Gotland på stora röda banderoller spända över Visbys gator under Almedalsveckan förra året.
Det är nästan parodiskt så stort glappet är mellan regeringens ambitioner om att Gotland ska utgöra en pilot i energifrågor, och den verklighet vi lever i där vi inte ens tillhör det svenska stamnätet när det gäller just energiförsörjning.
"Det är obegripligt att Svenska Kraftnäts styrelse anser att staten inte har något ansvar för elförsörjningen på ön" skrev tidigare generaldirektör Mikael Odenberg i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet förra året. Under hans tid som generaldirektör för Svenska Kraftnät startades processen för att bygga kabeln.
Vi vet redan varför kabeln behövs och vilken samhällsnytta den skulle ge. I och för sig kan ny empiri läggas till den nya utredning som pågår, i form av de extremt många totalavbrott som Gotland drabbats av sedan dess.
Och, inte minst, försvarets etablering som bara den borde vara orsak till att elförsörjningen tryggas omedelbart.
Om regeringen menar allvar med att Gotland ska gå före i energiomställningen måste basala förutsättningar som nödvändig infrastruktur vara på plats. Det är ett långt steg mellan att i dessa frågor inte ens vara ansluten till Sverige och att gå före och ligga i framkant för landet.
Förra sommaren gav energiminister Anders Ygeman positiva signaler för att driva frågan vidare. Sen tog det totalstopp, tvärnit.
Ändå skrev Ygemans partikamrat och gotländska riksdagsledamot, Hanna Westerén, en motion i höstas där hon förespråkade en tredje elkabel. Liksom hennes kollega på gotlandsbänken, Lars Thomsson (C), gjorde.
Den tredje elkabeln var en av de frågor de deklarerade att de skulle driva tillsammans för Gotlands bästa. Innan dess hade Hanna Westeréns företrädare Christer Engelhardt också jobbat för ett positivt beslut i frågan.
Men när det kom till omröstning vek Hanna Westerén ner sig och röstade nej till sin egen motion.
Som försvar för detta har det kommit förklaringar om hur man jobbar med motioner, som om kritikerna inte riktigt begriper hur det fungerar. Problemet kvarstår dock i att förklara att alla partier utom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag i så fall är så dumma så att de inte begriper att bästa sättet att få en elkabel till ön är att rösta nej till politiska direktiv om att bygga en tredje elkabel.
Nu utlovas andra lösningar för att uppnå samma resultat: en långsiktigt hållbar energiförsörjning till Gotland. Hur det ska kunna fungera utan en anslutning till det svenska stamnätet är oklart.
2009 landade Svenska Kraftnäts utredning i ett beslut att staten var villig att bekosta den nya elkabeln. I maj 2017 revs beslutet upp med motiveringen att investeringen inte kunde motiveras om man såg till förväntad samhällsnytta.
Nu är Svenska Kraftnät ett affärsdrivande verk. Sina investeringar bekostar man genom att ta betalt för sina tjänster.
Så summa summarum, Erik Fransson, Gotlands Folkblad, att kritisera hur detta har skötts handlar inte om "att misskreditera en politiker" utan om att med sakargument skildra ett svek mot Gotland och gotlänningarna.
Det handlar om vår rätt till en pålitlig elförsörjning och att verkstad sätts bakom vackra ord om att Gotland ska "gå före".