Vad är det som händer i domkyrkoförsamlingen?

I dag blir det lite gott och blandat från veckan som gått.

Visby domkyrka.

Visby domkyrka.

Foto: Petra Jonsson/Arkiv

Ledare2021-10-16 06:34
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KYRKAN

Veckan som gått har till stor del präglats av bråket inom Visby domkyrkoförsamling. Det verkar som att problemen inte var så knutna till förre domprosten Mats Hermansson trots allt. 

Kyrkans roll i samhället diskuterades inför det nyss genomförda kyrkovalet och frågan blir åter aktuell med den pågående konflikten. Vad rör det allmänheten om en förening, eller i detta fall kyrkligt samfund, har interna konflikter? Det är dock inte konstigt att det röner uppmärksamhet, för om inte kyrkan står stadigt mitt i byn, vad kan man då lita på?

Om det blir konflikt mellan enskilda i ledningen kan det självklart spilla ner på verksamheten men när skyddsombuden larmar om akut dålig arbetsmiljö då är det något annat som är problemet. 

I juli sa Inger Harlevi, ordförande i kyrkorådet, i GT att domprosten Elisabeth Ström gjort ett jättearbete och att man var på god väg att lösa de brister som Arbetsmiljöverket tidigare påpekat.

Något har bevisligen förändrats sedan dess.

SKOLAN

Båda mina ledarskribentskollegor pläderar för att skolutredningens slutsats borde ha genomförts och att det var fegt och dumt av politikerna att besluta annat. Frågan har åter blivit aktuell i och med slutrapporten om skolutredningens arbete blivit klar.

Jag anser fortfarande att det är klokt att studera ett förslags alla aspekter innan man fattar beslut. Annars hade man ju inte behövt nån politisk behandling efter att uppdraget givits. Utredningen har kostat massor med skattepengar och massor med arbete, det har skapat förhoppningar och engagemang. Den har också gett oss massor av fakta och kunskap som finns kvar. Men för den skull kan man inte bortse från de farhågor man ser, eller att man inte ser de fördelar som var tänkta att nås.

Utredningen visade att "det här blir resultatet om vi ska gå strikt på kostnader och resursfördelning". De flesta partier landade i att de inte var beredda att betala priset. Stödet för detta ställningstagande var dessutom i klar majoritet, bara 14 av fullmäktiges 71 ledamöter ville gå på tjänstemannaförslaget.

Nu behöver beslut fattas om de investeringar som krävs för att upprätthålla standarden för lokalerna. Något som utredningen beräknar till 75 miljoner kronor. Att det bara hade krävts investeringar på 25 miljoner för att bygga ut när åtta skolors elever ska in i andra skolor, tycker jag verkar lågt räknat. 

KULTURMINNEN

Hade den fantastiska paviljongen på Paviljongsplan inte brunnit ner utan stått kvar till våra dagar hade den belagts med allt skydd som finns. Aldrig at man hade fått riva den för att bygga en lägre byggnad som "bättre passade in" i miljön.

Men när nu DBW vill göra något av det fantastiska läget, som i dag verkar utgöra nån sorts upplag, då blir det nej. Nu tänker man inte ge sig ännu utan överklagar nu miljö- och byggnämndens beslut till länsstyrelsen. Bra. Heja.

BLÅBRUNT

"Vem är brun?" undrade Jimmie Åkesson (SD) i partiledardebatten i SVT för ett par veckor sedan. Jag rekommenderar Jimmie och alla andra som undrar att läsa Isobel Hadley-Kamptz i DN där hon listar 60 exempel från bara de senaste två åren.  

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.