Vad är värst: 33 eller 633?

Många avvikelserapporter i äldreomsorgen är inte per automatik något dåligt.

Avvikelser rapporteras som en rutin och är en viktig del av kvalitetsarbetet.

Avvikelser rapporteras som en rutin och är en viktig del av kvalitetsarbetet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2022-02-15 13:51
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En genomgång av samtliga avvikelserapporter för de särskilda boenden som drivs i regionens regi visar att antalet rapporterade avvikelser ligger mellan 33 och 298.

Därmed kan man konstatera att det står utom allt tvivel att Attendo hade överlägset flest rapporterade avvikelser under förra året, sett till alla deras boenden på ön. Det blev rubriker på 122 avvikelser på ett halvår för boendet på Terra Nova (60 boende), men ser man till hela året är antalet 633 (!) för detta enda boende.

Attendos andra boenden: Sudergården visar 262 avvikelser (på 30 boende) och Regementsgatan hade 580 rapporter (58 platser).

Läser man igenom alla avvikelserapporterna för regionens samtliga boenden finns händelser som ger en ont i magen, precis som när man läste Attendos rapportering. Flest avvikelserapporter har ganska naturligt öns största boende i regionens regi, Pjäsen, med totalt 298 avvikelser för de fyra avdelningarna med sammanlagt 100 boende.

Det allra vanligaste felet på regionens boenden är brister i läkemedelshanteringen, olåsta medicinskåp på de boendes rum, boende har inte fått sin medicin, fått dubbel dos, fått nån annans medicin. Tabletter hittas ofta i sängar och på golv. Ganska många fallolyckor är rapporterade, lyckligtvis inga allvarliga, de är mer ett bevis på hur lätt och hur fort det kan gå att en boende tappar balansen, sätter sig snett på en stol, snubblar till.

Här finns också berättelser om boende som tar sig ut, någon genom ett fönster. En äldre hittas klockan 22 ståendes ute på en åker i grannsocknen efter att ha varit saknad i fyra timmar.

Kommunikationen med vården är något som återkommer som ett problem. Man anar en hög stressnivå hos sjuksköterskor i tjänst som har många boenden att ansvara för.

Det finns många rapporter man kunde citera för att få kraftigare reaktioner och mer slagkraftiga rubriker. Jag väljer att inte göra det eftersom det skymmer sikten för de strukturella bristerna i äldreomsorgen överlag, privat som offentlig.

Jag ska dock göra ett undantag och det gäller en rapport som gjorde mig väldigt illa berörd trots att ingen direkt "skada" skedde.  

"Ser i interna gruppen i Messenger. Där filmer och foton på boende läggs upp. Samt en film som förvrängt en brukare, som personal tycker är roligt".

Det här vittnar om en attityd som inte går att förklara med vare sig stress eller brist på personal.

Så vilket boende bör man vara mest orolig för? De som har lika många avvikelser på några veckor som andra har på ett helt år? Eller tvärtom? Hur säkerställer vi kvaliteten och transparensen i kvalitetsarbetet? Varför är den politiska debatten så andefattig och enögd?

Till sist ska det understrykas med röd penna att avvikelserapporterna görs av de anställda själva och är en rutin i det dagliga arbetet. Inträffar allvarligare händelser ska de anmälas som Lex Sarah, Lex Maria eller till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Fotnot: Ledaren är rättad, den förra versionen innehöll grundläggande räknefel av antalet avvikelser och angav därmed alldeles för lågt antal rapporter för några av regionens boenden. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.