Vad sägs om 40 procent dyrare färjebränsle?

Känns livet som gotlänning lite för lätt och motståndslöst? Naturvårdsverket har lösningen på problemet med ditt problemunderskott.

Saltad grädde på moset.

Saltad grädde på moset.

Foto: Matthew Mead

Ledare2023-05-21 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sjöfartens utsläpp ska med början nästa årundan för undan fram till 2026 inkluderas i EU:s system för utsläppsrätter är det meningen, vilket P4 Gotland rapporterar om. Det kan enligt preliminära beräkningar innebära att bränslet för färjetrafik som Destination Gotlands blir 40 procent dyrare. Det är en nota som i så fall måste betalas av resenärer, transportörer eller staten. Eller av allihop.

Sverige skulle dock kunna ansöka om ett undantag för just trafiken mellan Gotland och fastlandet, eftersom den uppfyller de uppsatta kriterierna. Ön saknar fast förbindelse med fastlandet och har (betydligt) färre invånare än 200 000.

Men det tycker inte Naturvårdsverket att Sverige ska ansöka om. I den svenska traditionen att av principskäl belasta medborgarna tyngre än vad resten av EU-länderna gör så ska Gotlandstrafiken inte ha något undantag, tycker verket. Daniel Engström Stenson, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, var mycket tydlig i P4 Gotland:

– Utifrån vårt perspektiv ser vi ingen anledning att utnyttja det här undantaget.

Naturvårdsverket anser sig också ha gjort en analys som visar hur bränsleförbrukningen skulle kunna minskas om man sänkte farten och ökade överfartstiden med 45 minuter. Inkluderar den analysen en lösning av hur den trafiken skulle fungera i praktiken, och vad konsekvenserna skulle bli när man bland annat behöver fler fartyg för att upprätthålla kapacitet och turtäthet? Trodde inte det.

Jag hoppas att regeringens perspektiv är betydligt vidare än Naturvårdsverkets enögda myndighetsperspektiv. Möjligheten till undantag har inrättats av en anledning. Av omtanke om öar med begränsat befolkningsunderlag som i avsaknad av broar är helt beroende av fungerande färjebaserade förbindelser med omvärlden.

Om reglerna för sjöfartens utsläppsrätter inrättats med ett undantag just för öar som Gotland så är det tycker jag givet att Sverige har rätt – och en skydlighet mot Gotland – att ansöka om undantaget. Om regeringen avstår från att ansöka om undantaget får den också ha anständigheten att ta på sig hela kostnaden för hur färjetrafiken fördyras.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.