Vad ska det bli av partierna och deras ledare?

Riksdagsvalet hade många förlorare, men än så länge har ingen avgått. Och det kan dröja innan någon ersätts.

Än hänger alla med.

Än hänger alla med.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand

Ledare2022-09-14 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige håller sig med en spärr till riksdagen på fyra procent. Spärren är tänkt att skapa lite ordning i riksdagen genom att hålla småpartier ute. Jag tycker att spärren, åtminstone under de senaste valen, snarare fungerat så att den räddar småpartier upp till en högre nivå. Framför allt Liberalerna och Miljöpartiet såg läge ut att vara i fara för att ramla ur riksdagen. Stödröster har troligen spelat en stor roll för att de klarat sig kvar.

Johan Pehrson är än så länge "bara" en tillförordnad partiledare. Även om han på sätt och vis fått hjälp av spärren, så var Liberalerna länge så långt under isen att det definitivt är en merit att partiet är kvar i riksdagen. Han lär väljas till partiledare på mer permanent basis.

Miljöpartiets språkrör får som mest sitta i nio år. Märta Stenevi valdes så sent som i fjol. Men jag tror inte att hon är språkrör nästa gång partiet går till val.

Centerpartiets opinionsläge såg så dystert ut att jag trodde att en vänstermajoritet och statsrådsposter skulle vara enda sättet för Annie Lööf att sitta kvar som partiledare. Men även om Centerpartiet är valets största förlorare, både som parti och som en udda del av vänsterblocket, så gjorde partiet ändå ett något bättre val än det hade anledning att frukta. Även om hon varit partiledare i elva år så är hon ändå bara 39. Det finns ett missnöje med henne och partiets linje, men det är svårt att veta hur stort det är. Partiet genomgår ett förödande tapp på landsbygden. Hon kan komma att sitta kvar. Det kan stå Centern dyrt.

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar gjorde ett betydligt sämre val än väntat. Partiet har försökt ta sig ur rollen som missaktad dörrmatta för Socialdemokraterna. Det har förorsakat Magdalena Andersson en del problem, vilket kan ha påverkat Vänsterpartiets valresultat negativt. Nu när S tycks bli av med regeringsmakten så får V betänketid att använda för att fundera på hur partiet bör agera i framtiden för att maximera både inflytande och röstetal.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde något sämre val 2022 än 2018. Men eftersom de nu troligen får chansen att bilda regering så kommer Ulf Kristersson och Ebba Busch inte att ifrågasättas som partiledare.

Jimmie Åkesson har varit partiledare för Sverigedemokraterna i 17 år. Under hans ledning har SD vuxit under fem raka val från 2,93 procent år 2006 till över 20 procent i år. Han sitter kvar, men det återstår att se hur partiet och väljarna reagerar när partiet på ett eller annat sätt får del av regeringsmakten (och ansvaret).

Socialdemokraterna, slutligen, har gjort ett hyggligt val men tycks bli av med regeringsmakten. Relativt nya partiledaren Magdalena Andersson förtroendesiffror är av för mig okänd anledning mycket goda. Hon är därmed en tillgång för partiet. Hon lär vara partiledare även vid nästa val 2026. Eller när det nu blir.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.