Ledare
Bara hälften av alla väljare valde att rösta i valet till EU-parlamentet. Det är ett kraftigt underbetyg till alla partier. Nu har de en stor hemläxa att göra till nästa gång.
2019 var valdeltagandet 55 procent, en låg siffra jämfört med riksdagsvalen. Samtidigt en ökning från 2014. Förhoppningar fanns om ett bättre valdeltagande i år.Det rapporterades om köer till lokalerna för förtidsröstning. Media gjorde vad de kunde för att öka intresset. Debatter, utfrågningar och möjlighet att ställa frågor till toppkandidaterna.
I en tid med krig i Europa såg det faktiskt ut som om väljarna förstod allvaret med att lägga sin röst. Struntar man i det gör någon annan det åt dig. Partiledarna tjatade och pekade på både skyldigheten och rättigheten att rösta. I ett EU där demokratin på sina ställen är hotad var valet viktigare än någonsin.
Ändå så är visar den preliminära siffran på valdeltagandet i hela landet på 50,7 procent. En sänkning som känns och märks. SVT nyheter rapporterar om att Gotland visserligen ligger något över rikssnittet på sina 52,1, trots att det är sämre än tidigare val. Kommunerna Ydre och Linköping slår högst på 54 procent och i botten återfinns Valdemarsvik och Boxholm på vardera 41,3 procent.
Långhelgen ställde förmodligen till det. Nationaldag och ledigt för de flesta i torsdags. Klämdag fredag och så valdag på söndagen. Det är klart att många säkert var bortresta. Men det ska inte vara ett problem när det går att förtidsrösta med god marginal. Att rösta tar högst fem minuter. Det duger inte att skylla på ett stressigt liv.
EU-politik är alltid lokalpolitik. Det är ingenting som händer av en slump. Beslut som fattas i Bryssel har ofta direkt bäring på kommuner och regioner i Sverige. Hur långt borta det än verkar så spelar det roll.
21 svenska parlamentariker från åtta partier ska de kommande fem åren driva politik i EU-parlamentet för Sveriges bästa. Deras slit måste bli mer känt. EU-politiska framgångar berör långt fler människor än en svensk regering någonsin kommer i närheten av.
Just därför måste engagemanget och kunskapen bland väljarna öka. Här behöver alla partier ta ett gemensamt ansvar under hela mandatperioden. EU kan inte vara en snackis enbart under en månad vart femte år.
Även Valmyndigheten och EU:s institutioner kan göra mer. Men först krävs en grundlig analys av det låga valdeltagandet. Sen måste insatser till för att på riktigt se till att fler röstar i valet till EU-parlamentet 2029.