Det omtalade våldet blev vidrig verklighet

En kvinna i 60-årsåldern är död. Mördad mitt bland alla besökare under Almedalsveckan.

Ola Österling, presstalesman Polisen, möter media på Donners plats i Visby nära brottsplatsen.

Ola Österling, presstalesman Polisen, möter media på Donners plats i Visby nära brottsplatsen.

Foto: Henrik Montgomery

Ledare2022-07-06 20:23
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Våldet och brottsligheten har varit allestädes närvarande i Almedalsveckan. På ett teoretiskt plan. I varje tal från Almedalens scen har partiledarna gett sin syn på hur och varför det grova våldet, dödligt eller potentiellt dödande, har blivit vanligare och vad man borde göra åt det. Speciellt i särskilt utsatta områden.

Gotland är ingen sådan plats, där risken för grovt våld är förhöjd. Almedalsveckan är inget sådant evenemang. Ändå höggs en kvinna i går med ett stickvapen vid Donnersplats, mitt bland politikerveckans chockade besökare. Ett dåd som vållade hennes död.

Våldet gick från talepunkt för framträdande politiker till påtaglig avskyvärd verklighet.

I skrivande stund är mycket oklart, även efter polisens presskonferens klockan 20. Vi vet mycket lite om gärningsmannen och inget om hans motiv. Vi vet mycket lite om offret. Jag föredrar att inte spekulera. Ja, det finns överhuvudtaget ingen bas för spekulationer, som skulle bli fria fantasier. Det vore både meningslöst och hänsynslöst.

Men ett mord på en plats där man tidigare har känt sig trygg, i ett sammanhang som man bedömt som säkert, blir oundvikligen en påminnelse om att det inte finns någon plats som är säker. Våldet är inte bara något som kan ske på andra platser, långt från Visbys innerstad, bland andra människor med andra liv. När grova våldsbrott blir vanligare så påverkar det hela samhället. Även i ett exklusivt världsarv bland seminarier, celebriteter och flådiga uteserveringar. Även i ett sammanhang där den polisiära nivån är hög.

Skakade besökare bör betänka hur många det är i Sverige som bor i områden där våldet inte är ovanligt, utan närmast en del av vardagen. Den polisiära nivån är låg där de bor, kanske har det funnits en polisstation som lagts ner, och våldsmonopolet och makten ligger i praktiken i händerna på kriminella. Eller också finns det inget vårdsmonopol, bara en våldsam konkurrens mellan olika gäng om territorium som formellt är svenskt men egentligen är laglöst.

Knivdådet påverkade i hög grad Centerpartiets halvdag i Almedalen. Annie Lööfs planerade presskonferens ställdes in och hon själv och hennes talskrivare ägnade sannolikt en god del av eftermiddagen till att anpassa talet till den nya situationen.

Det var under omständigheterna inte egendomligt att Annie Lööf exempelvis inte lämnade tydliga besked om hur hon och hennes parti ser på regeringsfrågan och vilka regeringskoalitioner de kan tänka sig att ingå i eller stödja. Men det hindrar inte att väljarna förtjänar besked på den punkten snarast.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.