Jag har skrivit om det förr men det finns anledning att ta upp det igen. De tekniska möjligheterna att lätt minutplanera arbetstid och kontrollera och mäta allt en anställd gör har skapat ett monster.
Arbetsgivare jämställer felaktigt kontroll och översyn som effektivitet. När man mäter vad olika arbetsinsatser tar i anspråk i arbetstid och gör en matematisk beräkning kan det säker framstå som att det finns massor av marginaler för personalen under en arbetsdag.
Men alla vet att saker händer. Särskilt när man jobbar med människor. Verkligheten beter sig inte som man räknat ut i sin manual att den ska.
Om alla skulle sluta göra allt som inte finns beskrivet i ens befattningsbeskrivning skulle personalköken snart kloggas igen, ingen skulle bli firad på sin födelsedag eller när man går i pension. Ingen skulle vattna blommor, svara i en annans telefon, hämta nytt toalettpapper eller papper till kopieringsmaskinen.
Alla dessa vardagliga situationer när anställda hjälper varandra för att få allt att fungera, trots att det inte finns med i den minutplanering som sedan kontrolleras ochn bedöms. Alla dessa små men viktiga saker som aldrig rapporteras men som ändock utförs.
Om alla bara skulle göra sitt jobb och gå hem när arbetstiden är slut?
Intressant tanke.
Något som också tagits bort i tron att alla förmåner man ger sina anställda bara är kostnader som inte ger något tillbaka, är sånt som förkortad arbetstid för yrkesgrupper som jobbar mycket oregelbunden arbetstid.
Förkortad arbetstid underlättar också återhämtningen för yrken där ett arbetspass dagligen innehåller trauman, livräddande insatser, bevittna fruktansvärda skador och olyckor allt i ett högt uppskruvat tempo.
Nog hade det väl ändå varit rimligt?
Men vi kan väl börja med det Vårdförbundet kräver i den pågående konflikten med SKR och Sobona: att möjligheten att beordra anställda att jobba övertid inte ska missbrukas och vara regeln istället för undantaget.
Vårdförbundets medlemmar jobbade omkring 3 miljoner timmar övertid inom regionerna förra året. Var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. "Det visar tydligt på systemfelet i svensk hälso- och sjukvård. Regionerna överutnyttjar medarbetarna" skriver Anna Olofsson, tillförordnad ordförande Vårdförbundet Gotland, i en insändare.
Det är ingen lätt fråga att lösa men att det inte finns pengar är en dålig förklaring. Mertid och övertid är inte billigt.
ALLNAKKU
Laudag 4 maj. Skräkkstunkars dag. Det var inte för att vara snäll mot skrakhonan som man satte upp skräkkstunkar, skrakholkar. Anledningen var att skrakäggen var eftertraktade som mat.
Sundag 5 maj. Mysselpeipus dag. När en gotlänning mysslar betyder det att han visslar. När han gör a mysselpeipu så gör han således en visselpipa, vilket går som allra bäst på våren. (gutamal.org)