Sommaravslutning med risk för utsvävningar

I dag tar regionfullmäktige sommarlov. Nästa gång man samlas har gotlänningarna sagt sitt om hur församlingen skött sitt jobb.

I dag går politikerna på sommarlov.

I dag går politikerna på sommarlov.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-06-20 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är intressant att det politiska arbetet i regionfullmäktige kan ta sommarlov i tre månader. Men de politiska processerna består av väldigt mycket mer arbete än själva beslutsfattandet.

Det stora arbetet görs på förvaltningarna där tjänstemän ska utreda, formulera underlag och presentera ett förslag till beslut utifrån faktiska omständigheter, lagar och regelverk, samt en bedömning utifrån tjänstemannaperspektivet.

Ibland menar somliga att politiker inte behövs i ärenden som styrs av lag. Där är det ju redan bestämt och formulerat vad som gäller. Det händer till och med att någon tror att politiska beslut kan tas oavsett vad det står i lagen.

Lagar ska vara tydliga, framför gällande vad som är lagens syfte. Men utifrån detta tolkas alla lagar. Lagar tolkas i domstolar och lagar tolkas inför politiska beslut. Inte minst gäller det samhällsbyggnadsfrågor. Som hur mycket verksamhet som kan accepteras innan ett område anses "färdigbyggt".  

Så att det behövs en rejäl paus i processandet för att alla tjänstemän kan få välbehövlig semester är begripligt. Samtidigt är det tjänstemän som många anses onödiga när de kräver att man ska spara på byråkraterna istället för på anställda "på golvet". Med det inte sagt att det saknas förutsättningar för effektiviseringar i de byråkratiska delarna av regionen. Verkligen inte.

I dag ska regionfullmäktige anta budget. Med tanke på att det är sista sammanträdet före valet finns alltid risken att det mynnar ut i en allmänpolitisk debatt.

Det finns inte så mycket utrymme för en utsvävande debatt när dagordningen består av 55 punkter. Även om man börjar redan klockan 10.00 istället för som brukligt 13.00 lär det bli en lång dag i demokratins tjänst.

Ett återkommande önskemål på denna sida är som bekant en allmänpolitisk debatt där regionfullmäktige kan få sväva ut, under ordnade former, för att medborgarna tillika väljarna kan få en bredare blick och bättre insikt i vad de olika partierna lokalt vill och vilka faktiska förslag de lagt. 

Nu inför valet kommer alla partier på olika sätt att redogöra för vad de vill. Under mandatperioderna handlar det mesta om att kombinera alla dessa "vill" med sina samarbetspartiers "vill". Även lokalt kan partier därmed både gömma sina egna mindre populära beslut bakom andra partier, och samtidigt ta åt sig äran för andra partiers mer populära initiativ.

På tal om det ska det bli mycket intressant att se hur en eventuellt kommande rödgrön regionledning – scenariot är tyvärr högst sannolikt – kommer att hantera en eventuell (också sannolik men i positiv mening) framgång för det så kallade Romapaketet.

För en dryg vecka sedan beskrev den framtida sannolika regionstyrelseordföranden det som "Romaspektaklet" när ett samhälle med potential får ett rejält tillskott av nya bostäder och att det i det av S nedlagda badhuset nu blir både friskvård och bad.

Väljarna kanske glömmer lätt men den här ledarsidan är ganska långsint så vi kommer att påminna, var lugna för det.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.