Väljarna sviker småpartierna till fördel för S-M-SD

Går vi från en cementerad blockpolitik med åtta partier till ett system där valet står mellan höger, vänster eller nationalistisk populism?

Inför val är budskapen och partierna många. Men i den aktuella opinionen är det tre partier som tar de allra flesta rösterna.

Inför val är budskapen och partierna många. Men i den aktuella opinionen är det tre partier som tar de allra flesta rösterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2023-03-04 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Aktuella opinionsundersökningar visar att fyra partier ligger och darrar runt fyraprocentsspärren: Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Bara Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har tvåsiffrigt stöd i opinionen.

Det är tydligt att L och KD straffats för beslutet att administrera SD:s politik. Det var dessa partier som hade mest att förlora men som också var helt nödvändiga för att Ulf Kristersson skulle bli statsminister.

Man kan ana att Ebba Busch och Johan Pehrson har lite svårt med stämningen i sina partier och att det behövs mer än korvar för att höja densamma.

Miljöpartiet lyckas, sitt namn till trots, fortfarande inte visa att de har lösningarna på vår tids mest akuta problem och det som oroar väldigt många människor. Valet att så tydligt sälla sig till vänster på den politiska skalan har begränsat utrymmet att växa och vänsterpartier finns det ju två till att välja på.

Centerpartiets svacka är mer begriplig sett till det dåliga valresultatet och bytet av partiledare. Här söker man än en gång sin identitet och som ensamt parti i mitten av svensk politik finns mycket att ta tag i.

Lokalt på Gotland får vi vänta flera år på nästa opinionsmätning för att se hur gotlänningarna bedömer det nya S&M-styret och hur oppositionspartierna påverkas av den nya politiska spelplanen.

Om de gotländska väljarna får S-politik genom en röst på Moderaterna kan man gissa att många kommer att ompröva hur man röstar i kommunvalet.

När C och L samarbetade med S i riksdagen fick man tydliga framgångar för att det skulle synas att det var ett samarbete och att man inte utgjorde passiva stödpartier till S. 

Samarbetet hade stöd hos väljarna och det var inte Januariavtalet som gjorde att Centerpartiets väljare svek, snarare tvärtom, det var när man tog ett steg tillbaka och hamnade utanför både majoritet och opposition som det stora tappet kom.

Vad som var orsaken till att gotlänningarna valde bort Centerpartiet är svårare att hitta klara svar på. Här fungerade allianssamarbetet smärtfritt och framgångsrikt. Kanske fick man/tog man på sig för mycket av ansvaret, Moderaterna var även i den konstellationen en lågmäld röst.

En fråga man behöver jobba aktivt med under tiden i opposition är rekryteringen, här har C samma utmaning som alla politiska partier men samtidigt har man en fördel i att man är representerad över hela ön. Det gäller att engagera och skapa lust till politikens möjligheter att förändra. 

Engagemanget för att hela Gotland ska leva finns och är stort och här har Centerpartiet ett försprång. Fler utåtriktade aktiviteter öppna för allmänheten skulle göra partiets politik synlig och relevant för fler.

TÄVLINGSDAGS!

Än en gång har vi glädjen att kunna lotta ut fem exemplar av Anna Janssons senaste bok. Den nyaste boken med Maria Wern heter "Dödens snabba vingar" och för att vinna den ska du kunna svara på frågan nedan och mejla ditt svar till: gotlanningen@gotlandstidningar.se

Senast fredag den 10 mars klockan 10.00 vill vi ha ditt svar.

Hur många avsnitt av Helagotlands podd "Rakt på sak" finns att lyssna på från lördagen den 4 mars fram till torsdag den 9 mars?

1. 29

X. 30

2. 31

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.