Verkligheten kommer ifatt högerns vidlyftiga vallöften

Ingen elpriskompensation den 1 november, varning om fler skjutningar och allt kommer gå långsamt när verkligheten får råda.

Ulf Kristersson (M) gav vidlyftiga vallöften, allt för att vinna valet.

Ulf Kristersson (M) gav vidlyftiga vallöften, allt för att vinna valet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-10-20 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har fram till årets valrörelse alltid försvarat politiker när det påstås att de inte håller sina vallöften. Fakta har visat att tidigare regeringar hållit förhållandevis många av sina vallöften oavsett vilka som har styrt landet. Men årets valrörelse har varit unik på många sätt. Tonen har varit uppskruvad på ett sätt som inte inger förtroende. Vi har också hört hur partier lovat guld och gröna skogar utan att ha vare sig guld eller skogar att erbjuda. 

De löften som utfästs har ofta kritiserats från partier på den andra sidan och nu ser vi hur de haft rätt, på punkt efter punkt. 

Regeringsbildningen var inte så klar som Kristersson och hans gäng låtit påskina under valrörelsen. Något som visade sig i den näst längsta regeringsbildningen i modern historia och den längsta utifrån den tid som gick från det att regeringsunderlaget var klart till regeringen tillträdde.

De höga elpriserna fick partierna att reagera under valrörelsen.

Redan tidigt lovade Kristersson att de höga elpriserna skulle kompenseras om deras lag vann valet, men de var kloka att inte nämnde hur eller när, då det var osäkert. 

17 augusti beslutade den s-ledda regeringen att utreda hur de stora flaskhalsavgifterna skulle kunna gå tillbaka till elkunderna. Flaskhalsavgifter blir under rådande omständigheter extremt höga inkomster för elbolagen. Det är pengar bolagen egentligen inte behöver och inga pengar de har budgeterat för. Att återföra de inbetalda avgifterna till elkunderna är ett sätt att möta den elpriskris vi har och då främst i södra Sverige. Utredningen skulle vara klar till den 15 november.

Moderaterna kände sig tvungna att svara upp mot regeringens utredning och den 5 september lovade moderaterna att en elpriskompensation skulle vara på plats den 1 november. En tidsgräns många ifrågasatte och de flesta nu inser är omöjligt.

I dag står Kristersson och skyller ifrån sig och hänvisar till både den långdragna regeringsbildningen och den av s-regeringen påbörjade utredningen som orsak till att deras vallöfte inte hålls. 

Men när Kristersson lovade de svenska hushållen att elpriskompensationen skulle vara på plats 1 november fanns alla problem, han nu hänför till, på bordet. Kristersson insåg givetvis att både regeringsbildningen och den utredning som pågick skulle omöjliggöra hans vallöfte. Trots det gick han fram och lovade dyrt och heligt.

Kritiken mot den s-ledda regeringens kamp mot den organiserade brottsligheten har varit enorm från de högernationalistiska partierna och dess företrädare. De förskräckliga rekorden i antal skjutningar och dödade i gängrelaterade uppgörelser har använts som ett bevis för den s-ledda regeringens misslyckande. 

Men under tisdagens regeringsförklaring sa Kristersson klart och tydligt att det kan bli värre innan det blir bättre. Kristersson varnar alltså för fortsatta rekord i skjutningar och visar att han är mycket medveten om att många av de skjutningarna vi sett de senaste åren beror på de insatser som gjorts under Morgan Johanssons ledning för att minska gängens möjligheter att verka. Det är följden av lyckade brottsutredningar där gängkriminella sätts bakom lås och bom som rör runt i gänggrytan och skapar hålrum som gäng och gängmedlemmar slåss om. Det var också den problematiken som Kristersson nu varnade för, när hans regering nu tar över ansvaret.

Tänk om det är det som den s-ledda regeringen och Morgan Johansson gjort under de åtta år de haft makten som nu visar ge verkan. Tänk om de åtgärder som Kristerssons regering nu tar till inte kommer att göra någon skillnad, medan de åtgärder som en s-ledd regering skulle ha gjort kunde göra skillnad? 

Ingen elpriskompensation till den 1 november, fler skjutningar även med Tidölagets politik och allt som är lovat kommer att ta mycket längre tid än det väljarna uppfattat under valrörelsen.

Om väljarna, med rätta, känner sig lurade av de vidlyftiga vallöften som högern utfäst och som verkligheten nu pulvriserar, då har seriösa politiker ett hästjobb för att vinna tillbaka väljarnas förtroende till nästa val.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.