Efter senaste beslutet om skolorganisation konstaterades att serviceorterna ska värnas och att ett arbete direkt skulle inledas för att hindra att vi åter hamnar i en nedläggningsdiskussion.
"Det vill säga att man ska lägga alla mankar till för att skapa långsiktighet och trygghet i den organisation som man vill ha för att ha skolor spridda över hela ön. Samverkan med de lokala utvecklingsbolagen har initierats och föräldragrupperna som bildades för att stoppa nedläggningarna ska också vara med för att stärka skolorna och jobba på familjers överväganden när det gäller valet av skola".
Så skrev jag i en ledare de 9 juni 2021.
Det har sedan dess varit väldigt tyst från både politiker, tjänstemän, utvecklingsbolag och föräldragrupper om vilket arbete som påbörjats och hur långt det kommit.
Redan i februari i år väcktes min oro för vad det nya S&M-styret vill med gotländsk skola. Moderaterna har ju hela tiden varit för en ganska drastisk nedläggning på landsbygderna för att säkra kvalitet och att locka behöriga lärare. Nu visade de i regionfullmäktige att denna inriktning fortfarande gällde i högsta grad, oavsett det långsiktiga beslut som tagits i majoritet.
Socialdemokraterna stod bakom beslutet att inga skolor på landsbygderna skulle läggas ner men i S&M-styrets programförklaring var öns landsbygder inte prioriterade. Det enda som var formulerat var: "Gotlänningar ska känna inflytande och fler ska involveras och komma till tals. Arbetet med landsbygdsutveckling behöver därför fortsätta att utvecklas".
Givetvis går det inte att bedriva utbildning utan elever och lärare. Försämrade elevresultat och låg lärarbehörighet sägs vara delar av förklaringen till att tjänstemännen nu än en gång lyfter hotet om att slå ihop högstadierna på norra Gotland till den i Slite.
Skulle detta genomföras väljer också regionen aktivt att sätta den sista potatisen för ambitionen om ett levande Fårö som är mer än ett semesterparadis för välbärgade svenskar.
Frågan är inte enkel men att alltid bara möta problemet med ett och samma förslag på lösning: nedläggning, är inte hållbart, oavsett var skolan ligger.
S&M-styret har nu en kampanj där de genom insändare och inlägg i sociala medier publicerar redovisningar för allt som gjorts i nämnderna under samarbetets första år.
Det är ett bra initiativ som visar att man bryr sig om att hålla medborgarna informerade. I skrivande stund lades ett inlägg ut från just barn- och utbildningsnämnden. Inget nämns dock där om det brinnande dagsaktuella hotet mot högstadiet i Fårösund.
Det är viktigt och bra att redovisa vad man gjort men lika viktigt är det att berätta vad man avser att göra framåt.
Till sist: lösningarna är få men en väldigt enkel lösning för att skapa en skola som inte lockar vare sig elever eller lärare är att vart femte år hota den med nedläggning och däremellan inte visa nån vilja att förhindra denna utveckling.